De  Civitate  Deorum

Hadrianus Ion

KTK-I

Punarautias (ee/Aa) ori "Hadrianus", rodultaan frederiksborg. Säkäkorkeus 167 cm.
Syntynyt 11.07.2014, kasvattajana Ionic / VRL-00329. Nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias.
De Civitate Deorumin omistuksessa (VRL-01436).

Koulupainote (klassinen), alta escuela I. Kilpailee VHRY:n alta escuela-luokissa.

VH15-008-0046 / PKK4599

Kantakirjattu I-palkinnolla 01.03.2022. Arcostelu näyttelytuloksissa.

Oriasema oli saanut muutamassa vuodessa mukavasti tuulta siipien alle. Nälkä kasvaa syödessä, mikä kuvastaa myös tallin hevoshankintoja osuvasti. Jalostusorikavalkadi oli hieno ja kisällilistalla komeili monta lupaavaa nimeä, mutta kyllähän aina uutta herrasväkeä talliin mahtui... Kun Ionicin myyntitopick osui silmiin, oli ostohousut jo jalassa.

Quintino etsi talliin kouluhevosia, ja kun isä Calabrese pääsi työntämään lusikkansa mukaan soppaan, tarttui matkaan kaksi kauniin klassista, barokkimallista tanskalaista. Ensin tarkoituksena oli apustaa kaksi knabstrupia, mutta loppujen lopuksi hiukan harvinaisempi frederiksborg alkoi myös kiinnostamaan. Kaikkea ei voinut saada vaikka halusi, eikä talliin raahata rekkalastillista uusia oreja vaikka miten kivalta se tuntuisikin. Lopulta kompromissina pilkkupyllyedustuksena tarttui matkaan Feltmarskal Ion, ja frederiksborgeista valikoitui komea, ryhdikäs ja rakenteeltaan lipizzamainen Hadrianus Ion.

Hadrianus on komea ori katsella, mutta sisältä se tuntee olevansa enemmän halailuponi. Kyllähän tammoille lähtee ääntä ja toisille oreille voi aina toki hieman machota, mutta omimmassa elementissään Hadrianus on luottoihmisenä paijattavana. Rautias osaa kallistaa päätään juuri sopivasti, killittää tummilla silmillään korvat hörössä — "enkö vain ansaitsikin hieman rapsutuksia, naminkin näin taskuun menevän..."

Käsiteltäessä Hadrianus on siis harvinaisen mutkaton. Se ei harrasta hankaluuksia, ja ori odottaa vaikka maailman tappiin saakka huuli lörpöllään jos tarvitsee. Pahinta mitä Hadrianus osaa tehdä on roikottaa varomattoman taluttajan heinäkasalle tai tallata vahingossa kannoille kiihtyessään muista hevosista.
Satulavyön kanssa Hadrianus on tarkka. Sen iho jää herkästi solkien tai paksun reunan väliin, ja vaikkei se millään tavoin annakaan varustajan kuulla kunniaansa, kertoo orin surkea ilme tarpeeksi. Silloin tuntuu samalta kuin olisi lyönyt nallekarhua.

Ratsastaessa Hadrianus on muuten tasatahtinen, mutta se jännittyy ympäristön mukaan paljon. Tutulla areenalla tutussa porukassa Hadrianus on oikea luottopeli, mutta heti kun paikka vaihtuu tai joukkoon ilmestyy uusi hevonen, muuttuu ori jännittyneeksi. Pää pystyssä se hönöilee pitkin aitoja, säpsyy jokaista risahdusta ja rasahdusta, on aivan ratsastajan apujen tavoittamattomissa. Matkustajana Hadrianus ei siis ole parhaimmillaan, vaan tarvitsee turvallisen hevosseuran ja paljon (siis todella paljon) aikaa tutustuakseen esimerkiksi turnajaisareenaan.

Hadrianuksen liikkeet ovat kuitenkin sellaiset että niitä esitelläkseen kannattaa uhrautua ulos kotitallilta. Sillä on näyttävät, ilmaa vähän liikaakin nielevät askeleet, joissa on poikkeuksetta helppo istua. Vaikka ori kokoaisi liikettään kuinka paljon tai tekisi millaisia hyppypomppuloikkia hermoillessaan uudella areenalle, satulassa pysyy kuin liimattu. Sivusta Hadrianuksen laukka näyttää jättimäiseltä, mutta siltä se ei todellakaan tunnu selkään.

Sukutaulu ja -selvitys

Isälinja Hvidlars Vollager — Lorens Eckegaard
Emälinja Dorte Ion — Dalgas Dobra
i. Hvidlars Vollager

trt fred, 166 cm
ii. Lorens Eckegaard
vrt fred, 168 cm
iii. Zarif Eckegaard
fred
iie. Lise Moladalen
fred
ie. Saga Vollager
rt fred, 161 cm
iei. Hertig Vollager
fred
iee. Stella vollager
fred
e. Dorte Ion
rt fred, 167 cm
ei. Westerdals Nimbus
rt fred, 168 cm
eii. Niels Fryndelev
fred
eie. Fylda II
fred
ee. Dalgas Dobra
rt fred, 165 cm
eei. Torphovs Pirat
fred
eee. Daimi Dobra
fred
Näytä/piilota sukuselvitys

Sukuselvitys tulee ajallaan

Jälkeläiset

Syntyi Skp Nimi Emä Omistaja Meriitit
29.06.2019 ♂/♀ *** Kierra Ion ***
02.03.2019 Jonens Hadron Jonens Alethea Ionic

Näyttelytulokset

Ajantasaiset tulokset löytyvät orin PKK-rekisterisivulta

Kantakirjaus 114. tilaisuudessa

21 + 20.5 + 19.5 = 84.7%
- Erinomaiset leimat. Komea tasapainonen ori. Rungon ylälijassa saisi olla enemmän kantavuutta. Tiivis takaosa. Vahvat jalat, suuret, hyvinmuodostuneet kaviot. Peitinkarva upeassa kunnossa ja tekniikka on suorastaan häikäisevä.

Kuulumiset ja valmennukset