De  Civitate  Deorum

Floret of Riukiu Index

Ruunikontiikerinkirjava (EE/aa/nLp) ori "Riukiu", rodultaan ara-appaloosa (98,11% ox). Säkäkorkeus tulee olemaan n. 153 cm.
Syntynyt 28.08.2021, kasvattajana Index Equōrum. Nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias.
De Civitate Deorumin omistuksessa (VRL-01436).

Varsa, koulutetaan vasta. Ei kilpaile.

Kun tallin kaksi arabikomistusta, Tele ja Reido, kaipasivat jälkeläisnäyttöjä, tehtiin yksi asia heti selväksi: jos sieltä tulisi orivarsa, niin se on automaattisesti apustettu De Civitate Deorumiin.

Kuinka kohdilleen tähdet osuivatkaan, kun kummastakin orista saatiin pikkupojat isälinjaa jatkamaan! Tämän vekkulin, Riukiun, kohdalla se tulisi olemaan kuitenkin kaksiteräinen miekka: Reidolle kelpasi perijä saada, mutta jos varsalla olisi yhtään isänsä luonnetta... Riski oli kuitenkin otettava, sillä ei tällaista tilaisuutta voinut antaa luistaa näpeistä. Niinpä heti vieroituksen aikaan kaksi orivarsaa, Walca ja Riukiu, pistettiin autoon ja lähetettiin Italiaan DCD:n rivejä vahvistamaan.

Siinä missä Walca tärisi ramppia laskiessa kopin nurkassa, asteli Riukiu rinta rottingilla pihalle ja kajautti ensimmäisen sotahuutonsa. Kyllä, tästä tulisi isänsä poika. Ikävä kyllä.

Riukiun molemmat vanhemmat ovat särmikkäitä kiihkoilijoita, joten eipä tästä kaverista muuta osaa odottaakaan. Pikkumies on oikea pyörremyrsky: jalat lentävät aina jokaiseen suuntaan, ihminen saa tehdä tosissaan töitä tullakseen huomatuksi, ja isommille oreille machotaan ihan muitta mutkitta vaikka esimerkiksi Pomeroy pistäisi tällaisen rimppakintun varmasti kerralla kolmesta kohtaa katki. Se ei Riukiun egoistiseen mieleen ole kuitenkaan välähtänytkään, etteikö hän pärjäisi: tämä ori ei varo mitään, vaan maailman on varottava sitä!

Sukutaulu ja -selvitys

Isälinja Shado Reido — Rabah al Rayad — Ibn al Riyah
Emälinja Vovinam Moria 'DW — Orange Wood's Sharlia — Shalia
i. Shado Reido
VIP MVA Fn, KTK-I
m ox, 152 cm
ii. Rabah al Rayad
++++, trn ox, 153 cm
iii. Ibn al Riyah ox
ox
iie. Rasha Najla ox
KTK-II, rn ox, 144 cm
ie. Ghayda al Qismat
+ m ox, 152 cm
iei. Fylkir CZ
++++// Nominated stallion, m ox, 152 cm
iee. Gwiazda Noc
++++/ m ox, 148 cm
e. Vovinam Moria 'DW
rnpäistkrj aa, 154 cm
ei. Snapdragon Fragnance
FF, NDHS Reserve Champion
rnpäistkrj aa (92,44%), 153 cm
eii. Passion O'-'Incence
prntkrj aa (90,44% ox), 153 cm
eie. Firelily
VIP MVA Fn PKK-V, KTK-II, ERJ-I
rtpäistkrj rist (aa/ox, 87,5%), 147 cm
ee. Orange Wood's Sharlia
m ox, 156 cm
eei. Harr Shabt
VIP MVA Fn, KTK-I, Valio Ori, Legion of Masters
rn ox, 157 cm
eee. Shalia
VIP MVA Fn PKK-V PP-MVA, Valio Tamma,
WRJ-II, MEJ-III, ERJ-II, YLA1, KTK-II
m ox, 153 cm
Näytä/piilota sukuselvitys

ii. Rabah al Rayad on solakkalinjainen egyptiläisori, joka on AHAC:in näyttelykehissä ansainnut Legion of Masters-tittelin. Esiintyessään ori on antanut itsestään varsin kiihkeän kuvan, mutta toisaalta kukapa areenalla ei olisi? Ken tietää miten rauhallinen se onkaan kotioloissa! Tosin kun Reidoa katsoo, niin epäilen...

iii. Ibn al Riyah on jo unholaan painunut ori, luultavasti manan majoillekin siirtynyt. Siitä on hankala saada mitään tarkkaa, tosipohjaista faktaa kaivettua, mutta legendaarisessa Rayadin siittolassa se vaikutti varmasti useampaankin sukuun. Kutsumanimi orilla oli Riku ja se edusti egyptiläistä linjaa.

iie. Rasha Najla on ruunikko, pienehkö (144 cm) tamma. Egyptiläislinjainen kaunotar on kantakirjattu II-palkinnolla, ja on vaikuttanut Raydissa ainakin viiden jälkeläisen verran. Rasha näyttää olevan edelleen kuuluisan kasvattajan, Hayfa bint Abd-Al-Kan omistuksessa, mutta sen tarkasta olinpaikasta ei ole tietoa. Näyttelyissä sitä ei ole ainakaan hetkeen näkynyt.

ie. Ghayda al Qismat on hoikkakroppainen egyptiläistamma, mustaksi todettu mutta kauniin kuloutumisen vuoksi kauniisti kupariin taittava karvaltaan. 152 cm korkea Ghayda on niinikään näyttelyissä nähty, AHAC:in Legion of Honor-tittelillä palkittu. Tamma kilpailee myös kouluratsastuksessa.

iei. Fylkir CZ on myös kauniisti kuloutunut, 152 cm korkea musta SEA-ori. Se on luultavasti luonteeltaan varsin miellyttävä, tai ainakin ratsuna mukava, sillä orin päälajiksi on ilmoitettu western pleasure. Kisatuloksia sillä ei kuitenkaan näytä olevan. Näyttelyissä Fylkir on kuitenkin selkeästi kuorinut kermat kakusta, sillä se on ansainnut Legion of Supreme Masters-tittelin AHAC:in kehissä, ja onpa se myös Breeder's Sweepstakes Nominated Stallion.

iee. Gwiazda Noc ei ole ratsastuskilpailuissa pyörinyt, mutta musta kaunotar on sen sijaan AHAC:in Legion of Supreme Excellence-tamma. Ei Gwiazda varmasti mikään huono käyttöhevonenkaan ole, sillä kotioloissa se taitaa vaativan B:n asiat. Varsoja on jäänyt neljä kappaletta.

ei. Snapdragon Fragnance on yksi latvialaisen Zenin useista aa-kasvateista. Se myytiin jo nuorella iällä Kristiina Korvelle, jonka huomassa ori on yhä tänäkin päivänä. 2018 silloin vielä alle vuotias "Frank" valittiin vuosittaisen National Desert Horse Show:n Reserve Championiksi. Morian lisäksi orilla on kirjoitushetkellä yksi varsa vuodelta 2019.

eii. Passion O'Incence on todella kirjava ja näyttävä ori, joka vaikutti Zenissä vain pienen hetken ennen kuin se myytiin Rebellioniin. Se syntyi laukkahevoseksi, mutta ura oli lyhyt ja suoraan sanottuna huono. Nyt Passion on uudelleenkoulutettu ratsuksi, ja ainakin ERJ:n alaisissa kisoissa se on suoriutunut 80 cm radoista. Snapdragon Fragnancen lisäksi Passionilla ei ole muita jälkeläisiä.

eie. Firelily, ah tätä nostalgiaa! "Lily" oli yksi Zenin ensimmäisimpiä hevosia sen perustamisvuonna 2014. Erikoinen tamma ei ole veriprosentiltaan aivan ara-appaloosaksi kelpaava, mutta sen varsat ovat olleet järjestään sitäkin menestyneempiä — eikä ole tamma itsekään mikään pelkkä seinäruusu ollut kun meriittilistaa katselee. Lilystä luovuttiin haikein mielin sen nimen ollessa jo turhan monen kasvatin suvussa, mutta se pääsi hyvään kotiin Adelaide Wolanin huomaan. Hänen kanssaan Lily kävi pokkaamassa estelaatiksen ykköspalkinnonkin, mikä olisi kasvattamiseen painottuneessa Zenissä jäänyt luultavasti saamatta.

ee. Orange Wood's Sharlia on domestic-linjan klassista kauneutta edustava tamma. Sen on kasvattanut kanadalainen Orange Wood, nykyinen koti taasen löytyy rajan toiselta puolen Deadwoodin tilalta. Siinä missä Moria on kiiltokuva, sen emä on ihan tulenkestävä käyttöhevonen, todisteena siitä että kyllä arabitkin osaavat muutakin kuin patsastella! Sharlia on menestynyt monissa eri lännenratsastuksen lajeissa aina karjankäsittelystä vauhtipeleihin ja niistä rauhallisempiin lajeihin, kuten pleasureen ja ridingiin. Moria onkin sen ensimmäinen varsa, mutta vahva veikkaus on, että ei viimeinen... Jos maailma jotakin kaipaa, niin käyttöarabeja!

eei. Harr Shabtilla on pitkähkö virtuaalihistoria takanaan. Se hankittiin jo kauan sitten kaatuneeseen, Dubaissa majaansa pitävään Azrak Racersiin laukkahevoseksi. Ura oli yksi kananlento eikä ori päässyt maiden-tasoltakaan ikinä pois, mutta näyttelyissä se pärjäsi niinkin hyvin että pokkasi ykköskantakirjauksenkin. Luultavasti sen takia hurjapäinen ori lopulta ostettiin Zeniin aa-jalostukseen. Pian kuitenkin todettiin ettei talliin kaivattu niin haastavaa hevosta, ja Shabt-reppana jatkoi taas matkaansa. Lopullinen koti löytyi onneksi Qismatista, jossa orin kyvyt pääsivät vihdoinkin esiin: rauhallisella koulutuksella siitä kuoriutui aivan kelpo 70cm/heB-tason ratsu. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

eee. Shalia, mistä tässä nyt edes aloittaisi. Musta tamma on paljon kokenut ja nähnyt. Se on lukuisan eri lajin monitaituri, eikä parempaa mainosta rodulle varmasti voisi antaa. Näyttelymeriittejä on jakaa oikealle ja vasemmalle, ja kisatuloksia on jos vaikka mistä lajista. Suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin se, kuinka paljon tammaa on selkeästi rakastettu, rakastetaan edelleenkin. Sivut ovat täynnä kaikenlaista pientä kivaa, tekstejä, kertomuksia ja kuvia riittää. Jos pitäisi osoittaa täydellinen virtuaalihevonen, tässä se olisi. Sen ovat tainneet huomata muutkin, sillä kaikki Shalian neljä varsaa ovat löytäneet kotinsa. On ilo ja ylpeys omistaa hevonen Shalia-linjasta.

Jälkeläiset

Syntyi Skp Nimi Emä Omistaja Meriitit

Näyttelytulokset

Ajantasaiset tulokset löytyvät orin PKK-rekisterisivulta

Kuulumiset ja valmennukset