Uusimpia kuvia

12.07.2020 Agyz kantakirjattiin ykköspalkinnolla!

24.06.2020 Gepardille myönnettiin kesän alussa VHRY:n titteli Apprentice Steed. Suomesta saapui uusi tamma, LH Gyzma.

30.03.2020 Vecnoon saapuu pian uusia hevosia näin kevään kunniaksi: ainakin yksi Branwenilainen ori on jo lähtenyt matkaan.
Hevos- ja kasvatussivut ovat nyt erillisten linkkien takana.

Ulkoasu © M Layouts

Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable
Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse


LH Gyzma


ahaltek, säkäkorkeus 149 cm. Väriltään punaruunikko (Ee/Aa).
Syntynyt 22.06.2018, eli M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias.
_____________
Kasvattanut Lukariksen Hevoskeskus
OmistaaVecno Stud (VRL-01436)

Peruskoulutettu (he B/70 cm)
PKK3743


Gyzma yöttömässä yössä 2020.

Tallin tammakanta alkoi olemaan pitkälti täynnä samoja sukuja, joten kesällä 2020 ongelma otettiin kunnolla työn alle ja hakuun laitettiin erisukuisia tammoja aivan vain puhtaasti ja ensisijaisesti siitoskäyttöä ajatellen. Näin saapui pieni mutta kaunisrakenteinen Gyzmakin Vecnoon, tuomaan oman mausteensa muutenkin tuliseen soppaamme.

Ikiliikkuva pikkupippuri

Gyzma tarkoittaa kuumaveristä, ja joko nimi on osunut todella hyvällä tuurilla tai sitten nomen est omen. Joka tapauksessa osuvammin ei tätä tammaa olisi voinut kukaan nimetä, sillä pienestä koostaa huolimatta se on tulinen kuin turkinpippuri. Pikku-Myy, anyone?

Hyväluontoinen Gyzma oikeasti on, mutta yhdistelmä malttamattomuutta, isoja reaktioita ja herkkähipiäisyyttä tekevät siitä vaativan. Minuutinkin odotus pistää ruunikon tanssijalan vipattamaan, ronski hoitaminen tai varustaminen pistää kipon aivan nurin ja säikkyessään Gyzma tuntuu heittävän takakautta volttia ennen kuin suostuu edes tarkistamaan onko vaara todellinen vaiko ei. Ihmisen on oltava supertyyni ja pitkäpinnainen tämän neidon kanssa. Mikäli steppitammaa komentaa — tai katsot vain vahingossa pahasti — ottaa tuo mieluusti ritolat, jättäen vain narunpolttamat käsiisi.

Ratsuna Gyzma viimeistään todistaa, miksi tuon lisänimi on ruutitynnyri. Paikallaan se ei pysy, ei hetkeäkään, ja vauhtia on aina enemmän kuin pyydetään. Ei ole tavaton näky, että muiden hevosten seisoessa ratsastajien ottamassa uutta suuntimaa, pyörii muuan pieni ruunikko ympyrää kuin väkkärä oman ihmisen koittaessa naama punaisena saada edes hetken levähdystauon. Mistä Gyzma loputtoman energiansa saa, sen ken kertoisi.
Toisaalta Gyzma on omimmillaan pitkää matkaa ratsastaessa, eikä matka Izgibin kylään ole koskaan ollut yhtä nopea kuin tämän ohjuksen kanssa. Oli sitten taival ylängön kivikoilla, taigan uumenissa tai tasakoaron lakeudella, on vauhti huumaava. Herkkänä hevosena Gyzmaa on myös helppo ohjailla pelkillä istuinluilla, ainakin niin kauan kunnes tahtoo hiljentää vauhtia...

Sukutaulu

Isälinja Landon
Emälinja Georgina II
i. Landon
rnkm at, 148 cm
ii. Florianus
at
iii. Florestan
at
iie. Krisha
at
ie. Kilucine
at
iei. Flemming
at
iee. Valetta
at
e. Georgina II
rnvkko at, 158 cm
ei. Lamansh
at
eii. Legend VI
at
eie. Esmeralda II
at
ee. Unique
at
eei. Pegas
at
eee. Esfir
at

Jälkeläiset

Gyzmalla ei ole vielä jälkikasvua.

Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja Muuta

Näyttelytulokset

-

Kisakalenterit

VHRY (voittoja 0 kpl, sijoituksia 0 kpl, CUP 0 kpl)

Päiväkirja

28.03.2020 | Kasvattajan muisteluita, kirjoittanut Lithy

Gyzman emän astutuksesta päätettiin kun yhdistelmän aiemmat varsat alkoivat näyttämään kynsiään kisakentillä. Emän hallittu tulisuus ja sitä pehmentävä isän herkkyys olivat toimineet hyvin yhteen, joten tätä toivottiin uudellekin varsalle. Voisi jopa sanoa, että kohtalo naurahti moiselle toiveajattelulle. Gyzma onnistui saamaan molempien vanhempiensa pahemmat puolet hillittyä ja hallittua englantilaista ratsastusta varten! Eikä edes kummankaan vanhemman erikoisvärigeenit päässeet eteenpäin… Tallilla pohdittiin pitkään mitä tehtäisiin kun henkilökuntaa oli lähinnä este-, valjakko- ja kouluratsastuspainotusten hevosille. Nykyäänhän tammaa oltaisiin voitu kokeilla matkaratsastukseen. Jälkiviisaus on toki pahasta. Gyzma päätettiin siis myydä ja muutaman kuukauden päästä sitä pakattiinkin jo matkalle Venäjälle päin. Kaiken työn jälkeen tamma jäi kyllä sen kanssa työskenneleiden mieliin hyvässä tai pahassa.

22.06.2020 | Gyzma saapuu

Tänään tallin uusimman asukkaan pitkä taival on ohitse, kun Gyzma kirjaimellisesti tanssi Vecnon hirsiporteista sisään. Takana on pitkä junamatka Moskovan kautta Tomskiin ja siitä pohjoiseen, jonka jälkeen tamma kulki vielä päivämatkan käsihevosena Alikin johdattelemana. Silti energiaa riitti vielä pärräämiseen ja toisille hevosille huutamiseen. Johtoratsuna toiminut Lyobek näytti jo lopen kyllästyneeltä seuralaisensa möykkäämiseen, ja tuntui olevan vain mielissään päästessään vihdoin eroon mokomasta.

Karsinaansa päästyään Gyzma jatkoi pyörimistä, eikä stressiltään malttanut syödä heiniäkään. Sen ovelle oli aseteltava kankaita estämään näkyvyys, jotta reppana malttaisi edes vähän hengähtää.
Tästä voi olla pitkä tie käyttöhevoseksi, mutta sepä ei onneksi Gyzman hankintaperuste ollutkaan. Ei, riittäisi että pikkutamma pärjäisi uudessa karussa kodissaan ja pystyisi toimimaan siitoskäytössä. Kaikki muu olisi vain plussaa. Ensimmäinen jännitysnäytelmä olisi tuleva talvi: kuinka tämä herkkäsieluinen, kiehuvaverinen prinsessa pärjäisi, sitä jäädään jännittämään. Kunhan nyt ensin matkastressi vain laantuisi...
Karla joskus toivoi itselleen projektia. Tässä hänelle sellainen.