Banin uusi koti: http://namy.irppasen.net/evasban-laoigh.php

Eva's Ban-laoigh


irlannincob, 154 cm korkea ja väriltään mustankirjava*.
Syntynyt 30.06.2018, eli iältään M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias.
Rouncey, kuormajuhta
_____________
Kasvattanut Eva Barlava
Omistaa Vecno Stud (VRL-01436)

PKK4054

* Tarkempaa kirjavuusmuotoa ei virallisesti määritetty. Luultavasti tovero tai jopa pintaloosa.


Myyntikuva kesältä 2020.

Alik jaksoi kerta toisensa jälkeen jurputtaa siitä, kuinka pihasta puuttui säänkestävä ja vahva hevonen tekemään ihan oikeita töitä — ja olihan siinä väittämässä kieltämättä jotain perääkin, että voisihan kuormajuhtana toimia jokin muukin kuin vinttikoiranmallinen, langanlaiha ahaltek... Joko Efim kyllästyi vikinään, kääntyi samalle kannalle, kenties sekä-että, mutta näin löytyi Ban-laoigh Vecnoon. Alik oli turhaan koittanut kääntää ystävänsä tutumpien, edullisempien ja käytännöllisempien jakutianhevosten puoleen: Vecnossa oli vuosiin 2016-2018 saakka kasvatettu vuosituhannen alusta saakka irlannincobeja, ja sellaisen Efim hankkisi nytkin. Olisi se joka tapauksessa käyttökelpoisempi juhta kuin ahaltek!

Piuhat on pitkät

Ban-laoigh, tai Ban ihan vain lyhyemmin, ei osaa oikeastaan mitään ihmeellisyyksiä. Sen valttikorttina onkin seesteisyys ja ystävällisyys: vaikka tamma ei osaakaan muuta kuin liikkua eteenpäin sattumanvaraisessa askellajissa, kääntyä ja pysähtyä, ei oivempaa työkumppania silti ole. Täydestä sydämestään Ban yrittää parhaansa, ja kompurointinsa sekä hiukan pitkät piuhansa kirjava korvaa sataprosenttisella luottamuksellaan ihmiseen, yhtäläisesti myös luotettavuudellaan. Ei ole olemassakaan työtä mitä Ban ei tekisi, jos sitä hieman vierestä tsemppaa. Selässäänkin se kantaa ratsastajan ihan hyvää hyvyyttään, vaikkei ikinä ole mitään ratsutehtäviä opetellutkaan. Kunhan vain on niin mukava.

Banin voi antaa kenen tahansa käsiteltäväksi, se tottelee silti mukisematta vaikka pyynnöt olisivat kuinka huonoja tai absurdeja tahansa. Mistään se ei tunnu ärsyyntyvän, ja jos unohdat tamman puomiin kiinni loppupäiväksi, niin siinä se kiltisti seistä tönöttää odottamassa että joku tulisi päästämään heinille. Ohikulkeville hevosille se saattaa muutaman hörähdyksen suoda — Ban on aivan yhtä ystävällinen lajitovereilleen kuin kaksijalkaisillekin. Se tulee toimeen yksinkertaisesti aivan kaikkien kanssa.

Sukutaulu

EVM-sukuinen
i.  Gorgon of Lockwood
mkrj ic, 158 cm
ii. Waldo's Homeman
mkrj ic, 150 cm
iii. Snitcher
vkkokrj ic, 151 cm
iie. Waldo's Cottage Life
mkrj ic, 156 cm
ie. Of May
mkrj ic, 155 cm
iei. Mayboy
mkrj ic, 156 cm
iee. Nimetön tamma
mkrj ic
e. Mairt Bho Bearradh
mkrj ic, 153 cm
ei. Dubh Gainmheach
m ic, 155 cm
eii. Dubh Chreag
m ic, 150 cm
eie. Nimetön tamma
mkrj ic
ee. Waldo's Ladybug
mkrj ic, 147 cm
eei. Daolag
mkrj ic, 152 cm
eee. Beag Bíodagh
m ic, 142 cm

Jälkeläiset


Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja Muuta
20.01.21 Daolag VEC Hiisin Óengus Vecno

Näyttelytulokset

29.05.21, Saaristo, työhevostammat, tuom. Aksu: KTK-sert
12.01.21, Kortejärven Ratsutila, muut hevostammat, tuom. Aksu: KTK-sert

Kisakalenterit

TYH (voittoja 0 kpl, sijoituksia 0 kpl, CUP 0 kpl)

Päiväkirja

01.12.2020 | Äkkipikaisuuden tuotos
"No, kyllähän tämäkin kelpaa" olivat Alikin ensimmäiset kommentit Ban-laoighista. Olihan hän toivonut Efimin tulevan järkiinsä ja hankkivan talolle vihdoin ja viimein niitä järkeviä jakutianhevosia, mutta oli irlannincob silti tyhjää parempi. Oli kulunut jo kaksi vuotta siitä kun Vecnosta myytiin viimeisetkin oikeat juhdat (cobeja nekin), ja voi sitä räpistelyä! Ei ole ahaltekestä tuomaan tukkia, ja kuormatkin piti jättää vajaiksi ettei tikkuhevosten selät raksahtaisi poikki kuin kuivat risut. Raks vaan.

"Minä sanoin että jos minkään muun hevosen kuin aavikkohelmen tahdon, niin se on irlannincob. Sait kuitenkin haluamasi työhevosen," Efim tokaisi ja taputti kirjavaa kylkeä. Tamma ei korvaansa pyöräyttänyt, jatkoi vain heiniensä pupellusta välinpitämättömänä ja onnellisen tietämättömänä miten siitä jupistiin. Efim oli näet ostanut tamman äkkipikaisuuksissaan kyllästyttyään Alikin ainaiseen rankuamiseen työhevosen puutteesta. Ostoperuste oli yksi ainoa kuva ja se että tamma oli valmiiksi kantavana. Ruplat vaihtoivat omistajaa ja Ban vaihtoi Tomskissa taajamatakapihalla seisomisesta Vecnon eräpihalla seisomiseen — ei mokoma nimittäin osannut vielä tehdä mitään elantonsa eteen. Koko yhdeksänvuotisen elämänsä Ban oli vain ollut nätti pihankoriste ja varsakone, juuri sellainen kasvattajan pihalle jäänyt seinäruusu joka on niin erikoien väriltään ettei siitä raaski luopua vaikkei käyttöäkään ole.

Ban vaikutti rehellisesti sanottuna hieman hidasjärkiseltä, sellaiselta kliseisen lempeältä jyhkyltä. Kai se purilaita oppisi vetämään ja kapsäkkejä kantamaan... Ainakin se olisi nopeampi kuin poro ja vahvempi kuin täysverinen. Toivottavasti...