Deryan Bahira


ahaltek, säkäkorkeus 160 cm. Väriltään ruunivoikko.
Syntynyt 25.10.2017, eli M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias.
Ratsukoulutettu, kisasi euroopassa Int I

_____________
Kasvattanut Derya Ahaltekes
OmistaaVecno Stud (VRL-01436)

Ei rekisteröity


Bahira kesällä 2021.


Bahira ja kahden viikon ikäinen Bulgur.


Syksy 2021


Yksi aika loppuu, toinen alkaa...

Kuvankaunis Bahira muutti Vecnoon keväällä 2021. Periaatteessa uusia hevosia ei tarvittu, mutta ainahan sitä sillä silmällä seuraa markkinoita — ja kun tällainen räpsyripsi osuu kohdalle, niin saa olla aika vahva ettei sortuisi. Efim ei ollut.

Haituva turboahtimella

Bahira muistuttaa idän eksoottista prinsessaa. Se liitelee maanpinnalla kuin tuulenvire, ryhdikkäänä ja itsevarmana mutta samaan aikaan niin tavattoman herkkänä ja pehmeäviivaisena.

Eteerisen olemuksen alla piilee kuitenkin yllätys. Kun Bahiran selkään iskee satulan, nousevat kierrokset sataan ja kone käy hetkessä kuumana. Askel on yhä kevyt, mutta nopea, ja voi luoja jos vain annat Bahiran mennä niin sitä kyytiä et unohda. Vauhti on huima eikä se lopu kesken — jos yrität juoksemalla väsyttää Bahiran niin onnea vaan!

Kuinka tästä on sitten saatu Intermediate-tasoinen ballerina? Varmasti oveluudella. Bahiralla on teetettävä aivojumppaa heti kun ratsastajan takamus koskettaa satulaa, mikäli tahtoo kierroslukumittarin pysyvän poissa punaiselta. Kouluratsastus on luultavasti ollutkin juuri omiaan rauhoittamaan tätä kiituria, sillä vaivihkainen asetus tuonne, pieni avotaivutus tänne, siirtymiä yksi ja kaksi — niillä pysyy tamma preesensissä. Mikään aloittelevien tai puskaratsastajien hevonen ei siis kyseessä ole, ellei ole aivan toivottomassa vauhdin- ja vaarannälässä.

Muuten Bahira on hyvätapainen ja helppokin. Se on herkkähipiäinen eikä siedä kovia otteita niin harjatessa kuin taluttaessakaan, mutta ilmaisee tyytymättömyytensä vain happamalla tammailmeellä ja pahimmillaan hampaita naksuttamalla.

Sukutaulu

Isälinja Deryan Gavriil — Gurokhot
Emälinja Deryan Bianka — Beloglazova
i. Deryan Gavriil
rn at, 149 cm
ii. Gurokhot
KTK-II
rn at, 157 cm
iii. Gurikhet
mrn at, 156 cm
iie. Pryevitzya
vkko at, 154 cm
ie. Izn Flakor
KTK-II
rnvkko at, 163 cm
iei. Izn Flakeirt
vrt at, 156 cm
iee. Thaleizor
rn at, 160 cm
e. Deryan Bianka
KTK-II
rnvkko at, 160 cm
ei. Prizrak
KTK-II
vkko at, 164 cm
eii. Puman
m at, 165 cm
eie. Avan
rnvkko at, 154 cm
ee. Beloglazova
rnvkko at, 156 cm
eei. Sukachyov
rn at, 160 cm
eee. Ryabtseva
vkko at, 154 cm

Jälkeläiset

Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja Muuta
04.08.22 t. Bulgur VEC Kesirlik VEC Vecno
02.03.22 t. Birmahal VEC Miymek BRA Libellule Chevaux de Sport

Näyttelytulokset (PKK)

Ajantasaiset näyttelytiedot löydät PKK:n profiilista.

10.12.21, Metsätalli, muu kuva: pääkuva, tuom. Anne: LKV KP [1]

[1] "Upea valotus ja erityisempi pään asento."

Kisakalenterit

VHRY (voittoja 3 kpl, sijoituksia yhteensä 8 kpl, CUP 1 kpl [2 p.])

Arvokisasijoitukset
15.10.21 Atwaterin jousiammuntaturnajaiset, kaksintaistelurata, jatkoon
15.10.21, Atwaterin ratsujousiturnajaiset, korealainen rata, 6/64
- 28.06.22, Royal Gardens, unkarilainen rata, 1/13
31.10.21, Vinterhus, hunt track, 6/32 (CUP)
07.10.21, Vecno, puolalainen rata, 2/18
05.10.21, Kontola, korealainen rata, 2/14
04.10.21, Kontola, korealainen rata, 1/14
03.10.21, Kontola, puolalainen rata, 3/14
22.09.21, Hankalan Linna, korealainen rata, 1/28

Palkintoja

Bahiran elämää

13.10.2022 | Ziran henkisen tuen ja turvan palvelut

Bahira päästi pitkän, pitkän huokauksen. Sen pää laski heinäkasaan, mutta silmät vilkuilivat yhä valppaina. Bulgur tuli maistelemaan pienillä nököhampailla mitä emä söi, sitä ei huolettanut.

Bahirasta oli tullut Bulgurin syntymän jälkeen, no, kai sitä voisi sanoa aivan jo hermoheikoksi. Tamma näki uhkakuvia kaikkialla: se säpsyi jokaista pientäkin varjoa ja risahdusta, pitkä ahaltekenkaula pystyssä ja silmät lautastakin suurempina. Se tuntui olevan jopa tuttujen ihmisten, hevostenkin, kanssa valmiina johonkin. Pienikin äkkiliike sai tamman syöksymään varsan eteen ja kiidättämään sen turvaan. Alik sai yhtenä aamuna melkein kaviosta Bahiran jäädessä nurkkaan jumiin.

Sitten joku keksi laittaa Ziranin seuralaiseksi. Ensimmäisenä se ei olisi tullut mieleen, laittaa vasta kesällä muuttanutta uutta naamaa ylikierroksilla käyvän ensiäidin kanssa samaan tarhaan. Alkuun meno näyttikin juuri siltä mitä oli arvailtu: Bahira hätyytti Ziranin takaisin omaan kulmaukseensa, jos se erehtyi puolikkaallakin kaviolla tulemaan väärälle puolelle tarhaa. Sitkeydellä ja tyyneydellä Ziran kuitenkin piti malttinsa. Se lähetteli rauhallisia tervehdyksiä, laski päätään ja katseli pehmeällä ilmeellä. Kun Bahira näki mörköjä, toinen tamma pärskyi ja laski omaa energiaansa. Se selkeästi rauhoitteli kierroksilla käyvää toveria.

Nyt Ziranista on tullut Bahiran henkinen tuki ja turva. Aivan kuten seuraponit rauhoittelevat kuumia kilpahevosia, niin tekee myös nuorempi ruunivoikko vanhemmalleen. Bahira ei ollut uskaltanut syödä pihapiirin pienessä aitauksessa, se oli alkanut laihtumaan. Ziran sai esimerkillään tilanteen muuttumaan.

Ainoa seurannaisongelma on, että nyt Bahira ei osaa olla ilman uutta ystäväänsä....

23.08.2022 | Kultaa ja punaviiniä

"No höh, luulin että tulisi kultainen varsa," Anisim ihmetteli katsellessaan pienen ruunikon kiitävän pitkin laidunta emänsä rinnalla. Tatyana katsoi miestä pahasti.

"Bahira oli kuolla synnytykseen ja sinä harmittelet ettei varsa ole oikean värinen?!" hän tuhisi. Anisim kohautti olkapäitään, muttei näyttänyt katuvaiselta.

"No olisi sellaisen äheltämisen jälkeen ollut ihan kohtuullista..."

Tatyana ei välittänyt edes vastata. Sanokoot Anisim mitä sanoi, hän oli sanoinkuvaamattoman onnellinen siitä että sekä Bahira että Bulguriksi ristitty varsa olivat kunnossa, ylipäätänsä elossa. Bahira oli synnyttänyt tuntitolkulla ja lopulta näyttänyt jo luovuttaneen. Viime hetkellä kahden miehen voimin varsa saatiin kokonaan ulos, eikä senkään kertoimet näyttäneet kovin hyviltä. Oli ollut oikea siunaus kun pieni aloitti hieronnan jälkeen hengittämisen, ja Bahirakin nosti päätä ilmiselvältä kuolinvuoteeltaan. Sitä paitsi jo nyt varsakarvan läpi paistoi hivenen viininpunaista hohtoa — Tatyanasta Bulgurin väri oli paljon kauniimpi kuin tavanomainen kultainen voikkokarva.

13.04.2021 | Ken kuuseen kurkottaa

"Sinne meni."
Karla siristi silmiään ja nosti käden lipaksi katsellessaan kuinka tumma piste pieneni pienemistään kohti horisonttia. Hetki sitten heidän — Karla, Efim, Anisim — vierellään oli seisonut vielä korskea ratsukko, sama joka katosi nyt kumpareen taakse läntiselle ylängölle.

Alik oli selkeästi ottanut itseensä puheet siitä, kuinka tätä uutta tammaa ei ilman taitoa ratsastettu. Hänhän oli istunut satulassa ennen kuin kenenkään viisastelijan vanhemmat olivat ensisuudelmaansakaan vaihtaneet! Katsotaan kenellä on taitoa... Näinpä korkkaushetkellä Alik oli vain ilmoittanut olevansa ensimmäinen Bahiran satulassa, piste, ottanut ohjat Karlan käsistä ja hypännyt suruitta selkään. Silmänräpäys, ja aavikkotuuli kuljetti häntä jo kohti auringonlaskua... Kirjaimellisesti.
Kyllähän Alik kyydissä tasapainotteli, osasi ohjata suuntaa ja vaihdella askellajeja. Kaikkea mitä tarvitsee. Vaan puhupa hänelle taivuttamisesta, balanssista tai kokoamisesta, pah mitä haihattelua! Jos Vecnolaisia ei hienopiirteisestä ratsastamisesta tunnetukaan, niin tämä jäärä tervaskanto edusti silti ihan vain itseään.

Tuuli pörrötti katselijakolmikon hiuksia.
"Haluaako joku teetä?"
Olankohautuksia seurasi yhteinen päätös mennä takaisin pihaan. Kyllähän Alik selviää itse takaisin, kun on niin taitava.