Adeja 'B

Fn, KTK-III
ahaltek, 158 cm korkea ja väriltään ruunivoikko
Syntynyt 01.08.2016, eli iältään M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias.
Courser, peruskoulutettu (he B / 80 cm)
_________________________________
Kasvattanut Branwen Farm, Omistaa Vecno Stud(VRL-01436)

Ratsu- ja siitoskäytössä
#PKK3227

KTK-III myönnetty 01.03.2020, lausunto näyttelytuloksissa
Fn myönnetty 05.02.2020


Rakennekuva 10-v.Vieraskuski Iivari testasi Adejan ratsuominaisuuksia. Ja yllättyi positiivisesti!


Porontalja päällä ei palele.


Ensimmäinen syksy Siperiassa.

Neiti joka tietää mitä tahtoo

Vaikka kesä oli vielä kukkeimmillaan, pystyi lähestyvän talvikauden jo aavistamaan pimeistä öistä ja sumuisista aamuista. Koko kesä oltiin puhuttu että talveksi talliin tarvitaan lisää hevosia siltä varalta että menetyksiä sattuu — ja Siperian talvet yhdistettynä parhaimmillaan melkein suoraan laukkaradoilta tulleisiin tikkujalkoihin oli sen verran hazardia, että heikoimmat karsiutuivatkin nopeasti pois. Koska hevosmaku on pitäjän isännällä kovin tarkka, alkoi kiire hieman jo painostaa: aivan mitä tahansa ahaltekeä ei talliin otettaisi, vaan hevosella pitäisi olla jotain toiveita selviytyä ensimmäisestä vuodestaan Vecnossa.
Aivan ohimennen myynnistä löytyi kaunis tamma Adeja 'B. Ensimmäisenä se kiinnitti huomion todella kultaisella karvallaan, karvalla jossa oli jotain tuttua... Sukutaulusta löytyikin tuttuja nimiä, monia Efimin suosikkihevosia vuosien takaa, kuten kultakarvainen emänemä Ahlak jolta tämänkin kaunottaren väritys oli selkeästi periytynyt. Emänisä Doldurmak taasen oli karski ja karu ori, sellainen joka olisi selvinnyt Vecnon uudessa osoitteessa ellei olisi nukkunut pois ennen muuttoa. Adejan olemuksessa oli jo myyntikuvassa paljon samaa, joten kaupat tehtiin varsin luottavaisin mielin: jos tämä peri emänisältään pikkuisenkaan luonnetta, ei erämaassa selviytymisestä olisi huolen häivääkään.

Adeja on toden totta sitkeä, hieman jopa äijämäinen kauniin ulkokuorensa alla. Pahanilkistä siitä ei saa tekemälläkään, mutta tammalla ei ole huumoria juuri nimeksikään ja pienetkin vastoinkäymiset saavat sen veneen kaatumaan. Kun Adejaa kehtuuttaa, sen happamasta ilmeestä ja hampaiden naksuttelusta ei voi erehtyä. Varsinkin satulointi on tuon mielestä suurta kurjuutta ja vääryyttä, huonoina päivinä tuskaa tuottaa myös harjaaminen, suitsiminen, ihmisen olemassaolo, kenties hänen itsensäkin...
Toisaalta Adeja on myöskin todella rehellinen, sillä jos se korvat hörössä tulee vastaan, niin silloin tietää oikeasti olevansa tamman suosiossa. Muista hevosista Adeja ei oikein välitä: sille riittää että muut ovat olemassa luomassa turvaa ja seuraa, mutta turhia kanssakäymisiä se välttää. Liian innokkaat toverit Adeja hätistää nopeasti hurmaavalla tammanaamallaan.

Ratsuna Adeja on keskivauhtinen ja sopivan herkkä. Se ei ole mikään säpsy eikä herne mene nenään jos muutaman askeleen ajan ei myötää liikettä, mutta välillä Adeja on selkeästi sitä mieltä että tietää ratsastajaansa paremmin mitä tehdä, ja miten. Jos tammaa lähtee neuvomaan, hermostuu se nopeasti ja alkaa osoittamaan mieltään punkemalla, polkemalla jalkaa ja pahimmillaan jopa juurtumalla paikalleen asenteella "ei sitten tehdä mitään". Adejasta saa eniten irti kun pyrkii sen kanssa yhteistyöhön käskyttämisen sijaan, muotoillen hankalatkin pyynnöt neidolle mieluisiksi.

Sukutaulu

Isälinja Herring Jarryk - Jady von Dows - Jiraj II
Emälinja: Ajal VEC - Ahlak - Akulina
i. Herring Jarryk
rnvkkokm, 156 cm
ii. Jady von Dows
rtkm, 153 cm
iii. Jiraj II
m, 155 cm
iie. Zhemchuzhnitsy
mkm, 154 cm
ie. Herring Isle-Ir
rnvkko, 158 cm
iei. Eóin Branwalather
KTK-II | rnvkko, 163 cm
iee. Al Durna
rt, 160 cm
e. Ajal VEC
rnvkko, 162 cm
ei. Doldurmak
Fn KTK-II | m, 164 cm
eii.D'Yavol Poslal
m, 168 cm
eie. Anjel Khranitel
mkm, 166 cm
ee. Ahlak
Fn, KTK-II | rnvkko, 160 cm
eei. Bulam-Bujar
VIP MVA Fn KTK-I | rnvkkokrj, 160 cm
eee. Akulina
FF | rnvkko, 162 cm

Jälkeläiset

Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja Muuta
04.03.21 Ganly-Kirletmek VEC Gepard VEC Vecno
28.02.20 Garantga VEC Gepard VEC Kaja Ndiaye (VRL-08682)

Näyttelytulokset

PKK-näyttelyt

18.05.20, Dragon Age Estate, Muu kuva: Harjoittelu tekee mestarin, tuom. Lissu T: EM, KP [2]
28.02.20, Saaristo, Muu kuva: cel shading-tekniikka, tuom. Anne: KP
28.02.20, Saariston Hevosopisto, Muu kuva: talvinen tai keväinen kuva, tuom. Anne: KP [1]
22.02.20, Encore, hevostammat, tuom. Elisa: EO-sert
31.01.20, Encore, harvinaiset tammat, tuom. Anne: KTK-sert, BIS4
31.12.19, Kuuran Talli, tammat, tuom. Odelie: EO-sert
11.08.19, DS Valmennustalli, tammat, tuom. Arnika: EO-sert

[2] "EM: Tarinallisuus Kuva on kaunis kuin postikortti, asettelultaan onnistunut ja väripaletiltaan unenomaisen pehmeä. Ratsastajan miekka sekä sarvista köyhtyneet peurankallot kertovat selkeästi treenihetken aiheesta, vaikka kyse onkin enemmän ravailusta itse tekniikkaosion välissä. Kuva tosiaan kertoo tarinaa!"
[1] "Tunnelma ja värimaailma ovat onnistuneet ja simppeli tyyli elää yllättävän hyvin. Kivoja yksityiskohtia siellä täällä, erityisesti turkisosuuksien toteutus on onnistunutta."

Kantakirjauslausunto, 63,5%

- Erinomaiset leimat. Runko tiivis, aavistuksen lihasköyhä, hieman nuori vaikutelma. Jaloissa epäsymmetrisyyttä ja takavuohisissa nestettä. Kaula kuiva ja rodunomainen. Pään luusto aavistuksen raskas. Tammalla on tiukka, terhakka katse. Piirrostekniikka eläväistä ja hevosen väri on mitä onnistunein, yksityiskohtia ihastuttavasti.

Kisakalenterit

VHRY (voittoja 1 kpl, sijoituksia 4 kpl, CUP 3 kpl)

10.04.20, Dragon Age Estate, r-jousiammunta, korealainen rata, 3/37
31.12.19, Dragon Age Estate, r-jousiammunta, hunt-track, 1/17 (CUP 10p.)
31.12.19, Dragon Age Estate, r-jousiammunta, unkarilainen rata, 5/19 (CUP 2p.)
30.11.19, Dragon Age Estate, r-jousiammunta, unkarilainen rata, 2/22 (CUP, 10p.)

Palkintoja

Valmennukset

Päiväkirja

02.01.2020 | Kulttuurishokkeja suuntaan jos toiseenkin

» Lue koko teksti

"Lähtökohtaisesti Iivari ei oikeastaan edes tiennyt, mitä olisi odottanut noustessaan laihan kultakarvan selkään. Hänellä oli kyllä kokemusta täysiverisistä, olipa Iivarilla ollut aiemmin Suomessa oma ahaltekekin vähän aikaa kouluratsuna, ori Alabahar. Mutta jotenkin hän osasi aavistaa, etteivät nämä jumalan selän takana eläneet hevoset olleet aivan sama asia kuin länsimaiden kilpakulttuurin tuottamat puudelit...

Iivari oli ollut sekä oikeassa että väärässä. Ei, tämä tamma ei ollut todellakaan kuten Alabahar oli ollut. Yllätys oli kuitenkin suuri kun mies pyysi Adejan liikkeelle: wow, mitkä askeleet! Mikä energia! Ahalteken liikkeet olivat aivan omaa luokkaansa, eivätkä muut rodut vetäneet vertoja sen joustaville, kissamaisille askeleille, joiden ansioista korkeinkin ravi ja vauhdikkain nelistys tuntui kuin olisi hypähdellyt pilveltä toiselle. Adeja pärskyi ja jousitti raviaan: se tahtoi jo mennä. Aavistuksen jäisessä lumessa kulkiessaan tamma rutisti vatsalihaksiaan, nostaen itseään kokoon kuin paraskin kouluhevonen. Tai ei, jopa paremmin: tämä todellisen tarpeen tuottama liike oli jotain aivan muuta kuin keinotekoisesti jumputettua kasaamista. Iivari voisi lyödä vaikka päänsä pantiksi ettei Adejalle oltu täällä opetettu piiruakaan kouluratsastusta, mutta oikeat olosuhteet saivat hyvin peruskoulutetun hevosen hakemaan oikeita asioita. Herra von Hoffrén oli ymmärrettävästi enemmän kuin yllättynyt. Hänen oli pakko häpeäkseen myöntää, ettei ollut ajatellut Efimin osaavan kouluttaa hevosiaan muuten kuin kulkemaan pitkänä makkarana täysiä eteenpäin. Ennakkoluulot olivat taas näyttäneet voimansa.


"Otetaanko kisa?" Efim ehdotti ja heilutti joustaan, pettyen hieman kun Iivari kieltäytyi vedoten kilvan epäreiluuteen. Vaikka hänellä olisi nopeampi ratsu alla, ei siitä ollut mitään iloa jos ei itse osannut ampua. Kotona huvin vuoksi räiskiminen oli vähän eri asia kuin metsästää elääkseen, joten Iivari luultavasti vain säästi itsensä häviöltä.
"Mutta tuokaa joku miekkani ja antakaa kohteita, niin näytän mitä osaan!"
Hetkonen: oliko Iivari jopa hieman innoissaan? Hän oli aina mielissään päästessään esittelemään taitojaan, ja totta tosiaan, jopa todella vieraan tuntuinen hymynkare lipui kalpeille kasvoille kun nahkarukkanen tarttui tuttuun kahvaan. Muutaman käynnissä ja ravissa suoritetun myötälyönnin jälkeen Iivari oli varma ettei Adeja ottaisi liikaa tuulta korviensa väliin. Hän käänsi tamman ympäri ja nosti laukan.

Ja millaisen laukan! Ruunivoikko ampaisi kuin ohjus heti saatuaan rintamasuunnan takaisin joukkiota kohden. Siitä oli koottu laukka kaukana kun ratsukko porhalsi vimmattuna pitkin syvää lunta, murtaen samalla myytin siitä ettei muka syvässä hangessa voinut nelistää lujaa pitkää matkaa. Kyllä voi, jos alla oli pitkäkinttuinen täysverinen täynnä energiaa jolla pitää itsensä silkkikarvassaan lämpimänä hyytävällä ylängöllä! Sellaisesta vauhdista ei turnajaisissa tulisi kuuloonkaan tähtäillä omenoita halki, mutta nytpä oltiinkin vuorien ja tunturien keskellä tiputtelemassa poronkalloja kepinnokasta: kyllä ne melkein kaikki hankeen lensivät, ja komeasti siitä vauhdista sinkosivatkin. Iivarista tuntui kuin hänen kätensä olisi kone, jonka tehtävänä oli vain pyöräyttää terä myötälyöntiin aina uudestaan ja uudestaan - siinä kylmässä kyydissä ei ollut puhettakaan miekan palauttamisesta turvaukseen lyöntien välissä.
Iivari käänsi Adejan ympäri lähes 800 m laukattuaan. Seuraava kierros olisi varmasti rauhallisempi... Tai sitten ei. Miksi hän oli edes kuvitellutkaan Adejan mukamas väsyvän ensimmäisestä spurtistaan? Tuntui enemmän siltä, kuin ahaltek olisi saanut vain lisää tuulta purjeisiinsa. Kuten myös kolmannella kierroksella, ja neljännellä. Vasta viidennen kerran laukkaa nostaessaan Iivari tunsi kultaisen hevosen olevan astetta hitaampi avuille, eikä laukkakaan enää imenyt yhtä kovasti eteenpäin."


Varusteet OddPixelistä sekä Equestrian PRO:sta.

Ruokinta

Aamulla 1,5 l kauraa, 1 dl öljyä
Liikunnan jälkeen 1 l perusrehua, mitallinen elektrolyyttejä
Illalla 1 l pellavapuuroa, 1 dl öljyä
Heinää vapaasti ympäri vuorokauden.

Loimitus

✸ Kylmällä ja sateisella säällä sateenpitävä loimi.
✸ Yli -15c pakkasilla topattu villaloimi.
✸ Liikunnan jälkeen kuivata kylminä kausina sisällä loimen kanssa.

Muuta

✸ Turpaa on rasvattava kesäisin.
✸ Päitset otetaan pois päästä tarhassa.