De  Civitate  Deorum

Saariston Noitahurmuri

KTK-III

Voikko (Aa/ee/nCr) ori "Hurmuri", rodultaan suomenhevonen. Säkäkorkeus 159 cm.
Syntynyt 11.08.2020, kasvattajana Saariston Hevosopisto . Nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias.
De Civitate Deorumin omistuksessa (VRL-01436).

Valjakkoajopainotus, tasoltaan vaativa. Kilpailee VVJ:n alaisissa kilpailuissa.

VH21-018-1092 / PKK4056

Kantakirjattu III-palkinnolla, arviointi näyttelytuloksissa.

De Civitate Deorumiin ei suomenhevosia ollut tarkoitus missään vaiheessa hankkia. Sitten se vain iski kuin salama kirkkaalta taivaalta: Närhen Noitauskosta nostalgialinjoineen piti saada varsa, ja kun sellainen himo iskee, niin sitä ei noin vain sivuutetakaan.

Päähänpiston jälkeen tapahtumat vyöryivät kuin liukuhihna turbo päällä. Suora yhteydenotto Saariston Hevosopistoon ("Tästä hevosesta orivarsa, kiitos!"), rahat vaihtoon, kuljetus matkaan ja tadaa: nyt viinitarhojen välissä kirmailee hoitajia pakoon pala sitä aitoa, alkuperäistä sisua.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: Hurmuri, Hurmis, Noita, Ukko... Kutsui tätä komistusta sitten millä nimellä tahansa, niin se lausutaan aina samaisella ihailulla ja ylpeydellä: katsokaapas tätä orhia! Hurmuri kyllä tietää itsekin olevansa aikamoinen tapaus, niin nokka pystyssä ja polleana se askeltaa.

Joskus Hurmuri osaa koetella rajojaan, jolloin sille saa kyllä ihan suoraan ja kaunistelematta kertoa että tätä maailmaa eivät itseään täynnä olevat orit pyöritä. Se osaa olla kovakalloinen, joten yhtäläistä sisukkuutta vaaditaan myös ihmiseltä näissä neuvonpidoissa. Muuten Hurmuri on oikeastaan aika mukava: se ei kehittele konnankoukkuja, ei ole riippuvainen muista hevosista mutta sitten taaskin sietää hyvin ruuhkaa tallissa. Hoitotoimenpiteistä kaikki onnistuu heittämällä, eikä edes eläinlääkäri saa suomalaisen puntteja tutisemaan. Valjastaessa se lähtee välillä malttamattomasti steppaaman ja kuopimaan silkasta innosta, mutta silloinkaan ei ori ei käy vaikeaksi.

Ajokkina sekä ratsuna Hurmuri on menevä ja innokas. Sitä saa välillä vähän maltitella, ja joskus vastauksena rajoitteisiin se saattaa hieman painaa kädelle. Mitään ryllistelyä ja holtitonta kaahausta ei tarvitse kuitenkaan kenenkään pelätä, sillä tolkun miehenä Hurmuri tietää kyllä missä vauhdissa mutkiin ja mukulakiville kannattaa lähteä. Luojalle kiitos siitä.

Vierailla paikoilla Hurmurille kertyy jonkin verran kierroksia, ja se tarvitsee hyvän ja tehokkaan lämmittelyn ennen radalle astumista. Muuten keskittymiskyky on kuin pienellä lapsella: ehkä kaksi sekuntia hevonen ajattelee tehtäväänsä — mutta hei, tuolla menee muita hevosia — oijoijoi, katsokaapa miten lippu liehuu — olikohan tuolla kulmalla se heinäpaali somisteena? Hurmurin täytyy tehdä selonteko tilanteesta ja purkaa ylimääräiset pöhinät pois ennen kuin hän armoutuu valjakkoajon kiemuroihin.

Sukutaulu ja -selvitys

Isälinja Närhen Noitausko — Velhon Oppipoika NU — Joogin Taikatalismaani — Nefertarin Merlin — Nefertarin Taika-Agressio (5)
Emälinja Villahaan Haltioona — Moon Haltijatyttö — Moon Viimatyttö — Moon Ututyttö — WH Unelma (5)
i. Närhen Noitausko
Fn, KTK-I, SV-II, Valio Ori
prt sh, 154 cm
ii. Velhon Oppipoika NU
VIP MVA Fn, KTK-II
prt sh, 154 cm
iii. Joogin Taikatalismaani
KTK-II, SV-I
prt sh, 157 cm
iie. Ruolammen Haikea
VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-III
tprt sh, 156 cm
ie. Kadotettu Suhuäänne
Fn, KTK-III
rnkm sh, 149 cm
iei. Äs Äs Ilo
rtkm sph, 146 cm
iee. Reposaaren Sihinä
rn sh, 153 cm
e. Villahaan Haltioona
vkko sh, 164 cm
ei. Murroksen Pyrypilvi
vkko sh, 155 cm
eii. Koistilan Poutapeto
KTK-III
vkko sh, 150 cm
eie. Murroksen Hallava
KTK-III
prt sh, 158 cm
ee. Moon Haltijatyttö
KTK-III
prt sh, 167 cm
eei. Sumuseinän Viherhaltija
Ch, KTK-II, KRJ-III, ERJ-III, YLA2
rt sh, 170 cm
eee. Moon Viimatyttö
KTK-III, KRJ-I
rt sh, 154 cm


Näytä/piilota sukuselvitys

Hurmurin sukua selvitellään, kunnianhimoisena urakkana olisi linkittää kaikki löytyvät hevoset näkyviin.

Kolmipolvista sukutaulua väsäillessä silmiin osui tärppinä iie. Ruolammen Haikea, joka aikanaan oli allekirjoittaneelle tärkeä tamma silloisessa suokkikasvatuksessa. Nuuhkun Talli/Latun Talli/Närhimäki (mitäs niistä rakkaan lapsen nimistä sanottiinkaan) luopui 2016-2018 hiljalleen suomalaisten kasvattamisesta, ja kaikki silloiset hevoset joko myytiin pois tai lopetettiin. Hymyilyttää siis aina yhtä paljon nähdä tuttuja nimiä sukutauluissa.

Suvusta löytyy nimekkäiden, pitkäaikaistenkin kasvattajien työn tulosta. Moondance on emälinjassa edustettuna, ja isän puolelta löytyy hieman Joogin kädenjälkeä. Muuten suku on mukavan freesi, ja taulun keskiosista löytyy paljon pienempien, yksittäisten tekijöiden kasvatteja.

Jälkeläiset

Syntyi Skp Nimi Emä Omistaja Meriitit

Näyttelytulokset

Ajantasaisimmat tulokset löytyvät orin PKK-rekisterisivulta. Tämän sivun listaus ei ole välttämättä ajantasainen.

30.03.22, Metsätalli, suomenhevosorit, tuom. Aksu: LKV EO-sert BIS1

Kantakirjaus 110. tilaisuudessa

16 + 17 + 17 = 66.7%

Kuulumiset ja valmennukset

12.04.2022 | Sitten jatkuu

Hevosille tuppaa jäämään herkästi mielen päälle kaikki kurja. Ne eivät kaivele menneitä, mutta jos sinitakkinen mies on ne joskus piessyt oikein kunnolla, ei sen jälkeen yksikään moinen herätä luottamusta. Hurmuri ei kuitenkaan onneksi kuulu tähän normaalihevosten luokkaan, sillä sille ei jäänyt niin minkäänmoista traumaa tammikuisesta kohtaamisesta naapurin lava-auton kanssa.

Hurmuri sai hetken vapaata kipeiden lihasten vuoksi, mutta heti kun se oli toipunut, Quintino valjasti voikon takaisin kärryjen eteen ja lähti pääpahkaisesti tielle kohtaamaan muun liikenteen. Hän itse jännitti ensimmäistä vastaantulevaa autoa: Hurmuri ei. Siinä missä ohjastajan sydän pysähtyi Fiatin lähestyessä, ori mennä tupsutteli rivakkaa käyntiä. Auto hidasti, ohjaamossa nousi käsi tervehdykseksi — sitten se olikin jo poissa. Kaikki olivat hengissä, ehjinä eikä yhtä ainuttakaan kulkupeliä tarvinnut nostaa ylös pientareelta.

Kisoista Hurmuri on pitänyt nyt pientä taukoa, sillä sairasloma osui ikävästi juuri kauden alkuun. Nyt ori alkaa kuitenkin olemaan taas samassa pisteessä kuin ennen taukoaan, joten kenties jo toukokuun VVJ-häppeningit kutsuvat? Ellei naapuri taas jyrää valjakkoa jontkaan.

31.01.2022 | "Cazzo si!"

Hopeanharmaa liinaharja hulmahteli kepeän ravin tahtiin. Klip-klop sanoivat rautakengät tiellä, kun valjakko lasketteli tietä pitkin kotia kohti. Hummani hei! Aurinko paistoi, linnut lauloi, kuskinpukilla Quintinokin hieman tapaili nuotteja. Kiesien edessä virmakka ori oli yhtä iloisissa tunnelmissa pärskyessään korvat hörössä reipasta vauhtia tuttuun mutkaan. Se olisi tahtonut mennä hieman lujempaa, mutta kuunteli pidättäviä käsiä. Ei tässä nyt aivan hurjiksi voitu heittäytyä.

Räminä ja jyrinä ehti kuulua vain muutaman sekunnin verran etukäteen kun mutkasta painoi täyttä häkää lava-auto. Kuorma hyppi ja pomppi liinat löysinä eikä äänestä päätellen pakoputkesta ollut paljoa jäljellä. Quintino oli saada sydänkohtauksen: niin myös hevonen kuin vastaanajava kuskikin. Hän painoi jarrun pohjaan niin että pöly lensi, Quintino puristi rystyset valkoisena ohjia, ruosteenpunainen kylki viisti pelottavasti kohti valjakkoa. Hurmuri teki pelastavan liikkeen hyppäämällä ojaan: siinä tuli ave mariat lausuttua kun kiesit kippasivat perästä pöpelikköön. Quintino sulki silmänsä ja tarrasi reunoista ohjien sijaan, hyvästi kaikki.

Hän avasi silmät varovaisesti. Sinitaivas näytti olevan oikealla tolallaan näkökentän ylälaidassa. Edessä oli kultainen hevonperse, ja oikeassa reunassa pilkisti tie ja auton näköinen peltipurkki. Ohjaamosta kumotti pyöreä naama. Mursuviiksien takana ilme ei värähtänytkään kun vaihde vaihtui ja kaasupoljin painui pohjaan niin nopeasti että Hurmuri säpsähti renkaiden alta roiskuvia sorakiviä.

"Cazzo si!" Quintino huusi ja näytti varmuuden vuoksi erään erittäin kansainvälisen käsimerkin perään siltä varalta ettei kuski kuullut. Kolina vaimeni seuraavan mutkan taakse kun valjakko jäi raapimaan päätään, miten kiesit nyt saisi pystyssä takaisin tielle. Notko ei ollut syvä, mutta tätä yhdistelmää ei oltu luotu kiikkerille pinnoille...
Vaan suomenhevonenpa oli. Ennen kuin Quintino ehti sanomaan juuta taikka jaata, Hurmuri päätti selvästi odottelun olleen nyt tässä. Viilipyttymäisesti voikko näytti laittavan hitaan nelikkovaihteen päälle, ja I kid you not, se nykäisi kiesit ehjänä takaisin tien päälle. Pieni ravistelu ja Hurmuri jäi katselemaan odottavasti Quintinoa: "mitä sinä siellä jontkassa vielä seisot, kiipeä kyytiin niin lähdetään" se aivan varmasti olisi sanonut jos voisi.

Vaan kyllä oli ollut pienestä kiinni. Jos hevosena olisikin ollut melkeinpä mikä tahansa muu tallin oreista... Ehkä Pomeroy olisi sietänyt tilanteen yhtä viileästi kuin Hurmuri, mutta muiden kanssa olisi voinut saldona olla pahempaakin jälkeä kuin hiertymä ohjastajan käsiin ja hevoselle kipeä selkä. Naapurirakkautta tänään sen sijaan ei kerrytetty.

26.05.2021 | Hurmuri-Hurmuri

Nyt Quintino vihdoin ymmärsi pöhinän suomenhevosten ympärillä. Hän oli aina ihmetellyt niillä kilpailevia: jos tahtoi menestyä, niin olihan maailma pullollaan ihan eksaktia lajivalintaa varten jalostettuja ratsuhevosia. Miksi piti väkisin yrittää pungertaa näin raskasta hevosta vaativille tasoille, tai liitelemään yli 100 cm esteitä, kun helpommallakin voisi päästä?

Totuus oli se, että se taisi olla helppoa myös suomenhevosella. Hän ei ollut odottanut Hurmurilta ("Ammaliatore," kuten Italiassa sanottiin) oikein mitään, mutta oli myönnettävä kuinka ennakkoluuloinen sitä voi moderni milleniaalikin olla. Kujalla ori hyppäsi mitä vain eteen pisti, vielä 110 cm meni ihan kevyesti. Liikkeet ovat eloisat ja kevyet, sellaiset joita ei ihan jokaisella työhevosella näekään. Ei romuluista jalkojen heittelyä, vaan eleganttia liitelyä, sekunnin sadasosan käännöksiä — tästähän olisi vaikka reiningiin — ja pitkiä, unenomaisia askeleita. Hurmuri oli lupaava ja tietenkin myös hurmaava. Quintino huomasi suorastaan innostuvansa ajatellessaan kisaavansa orilla vielä.

Hurmuri kyllä tietää itsekin olevansa aikamoinen pakkaus, on tiennyt jo pienestä pitäen. Kun se pöhisee sieraimet suurina, iskee paksulla kaviolla maata ja vilkkaat silmät välkkyvät hulmuavan hamppuharjan alta, sitä ei vain voi olla huokaamatta ääneen miten tuollaisia hevosia on olemassakaan. Paluu maanpinnalle tapahtuu kun Hurmuria lähtee taluttamaan takaisin talliin: sitä taas vaan tennarit suhisee kun ori painaa vasemmalle ja oikealle, etsii ruokaa ja etsii mähinäkavereita. Herrasmiehen elkeet tähän on unohdettu asentaa...

04.05.2021 | missä on lähin ravirata?

"Oho, wow, seis! Seiiiiis!"

Kivet sinkoilivat pyörien alla ja liitokset nitisivät kun Hurmuri lähti ravaamaan pitkin tallin pihaa, ensimmäistä kertaa ihan yksin, vakuuttavana ja komeana valjakkohevosena. Samalla sekunnilla kun Antioco oli päästänyt talutusnarun irti, sinkaisi voikko matkaan kuin ravuri volttilähdöstä. Kyydissä keikkuva Quintino olisi omillaan.

Aluksi hän luuli Hurmurin säikähtäneen jäätyään yksin kiesien eteen, mutta mitäpä vielä, se oli innoissaan! Vauhti tuli puhtaasti menohaluista, sen kertoi jo korvatkin jotka eivät suinkaan kuunnelleet takana tulevaa metakkaa vaan olivat iloisesti tötteröllä. Pää pystyssä ja pontevalla askeleella Hurmuri vei avuttoman kuskinsa pihatielle asti, ja kun sinne saakka nyt kerta mentiin niin kai samaan syssyyn voisi käydä kääntöpaikallakin saakka... Sitä ei arvaisi ensimmäisellä sooloajelulla käyvänsä jo niin pitkällä pihan ulkopuolella, mutta ihmeitä oli tämä ori täynnä. Totuttuaan hyppyherneisiin, kuumapäisiin täysverisiin, oli Quintinolle avautunut aivan uusi maailma Hurmurin myötä.

Ori puhisi ja järsi kuolainta, painoi vähän kädelle. Se olisi halunnut mennä jo lujempaa, mutta kuskin oli oltava mälsä ja hyssyteltävä vähän. Eihän me nyt heti lähdetä rehkimään, ihan käynti riittää, kiitos. Aikansa Hurmuri koitti väittää vastaan ennen taantumistaan, ja kun sen hetki tuli, olikin pari jo palannut pihaan.

"Aikamoista!" Antioco kommentoi hymyssä suin. Sanohan muuta. Aikamoista.

11.02.2021

De Civitate Deorumiin ei ollut todellakaan tarkoitus hankkia suomenhevosta, mutta joskus elämässä tulee vastaan tilanteita joissa ei ole muuta mahdollisuutta kuin kääntää kelkkansa. Saariston Noitahurmuri on yksi näistä hetkistä.

Uuteen kotiinsa nuorikko saapui perinteisesti karmit kaulassa, siis ihan kirjaimellisesti. Pitkästä matkasta volttia ottanut ori oli varmasti muutenkin valmis evakuoimaan itsensä autosta, mutta kun pihalta kuului muiden hirnumista, ei ehtinyt muuta kuin rysähtää. Etupurkurampista oli vasta yksi ja puolikas salpa avattu, kun Hurmuri kiipesi (tai enemmänkin jyräsi) puomin yli, puski ryntäillään rampin alas ja katosi tallin taakse kuin pieru Saharaan. Quintino ei ollut kovin iloinen saatuaan myöhemmin tietää, että hänen jalalleen paukahtanut ramppi oli sen myös onnistuneesti murtanut. Se siitä kevätkaudesta.

Hurmuri piti siis hyvin huolen siitä, että sen nimi oli kaikkien huulilla jo ennen kuin pöly ehti laskeutumaan. Ei se sitä haittaa varmasti lainkaan, taitaa olla vain tyytyväinen tekemäänsä sisääntuloon: sen verran rinta rottingilla hän uhoaa muille, kaksi kertaa itsensä kokoisille aikuisille oreille. Hurmurilla ei tunnu olevan käryäkään maatiaisalkuperästään: ehei, tässä on tallin omakruunaama kuningas.

Kumartakaa.