De  Civitate  Deorum

Pomeroy

VIP MVA Fn, KTK-II

Pomeroy, "Pommi", lopetettiin 12.03.2022 vanhuuden vaivojen vuoksi. Hampaat olivat jo aivan sileinä ja keho alkoi pettämään — toisaalta vuosia oli jo mittarissa 32, joten ehkä aikakin jo oli.

Ruunikonpäistärikkö (EE/AA/Rr) ori "Pommi", rodultaan trait du nord. Säkäkorkeus 166 cm.
Syntynyt 21.02.2014, kasvattajana Olivie Gautier .
De Civitate Deorumin omistuksessa (VRL-01436). Saapui talliin Kadon Kartanolta.

Työhevonen, tekee kaikkea kynnöstä metsäajoon. Kisaeläkkeellä. Kisannut myös VVJ:n noviisiluokissa.

VH14-262-0001 / PKK3520

VIP MVA myönnetty 23.03.2020
Fn myönnetty 23.03.2020
Kantakirjattu II-palkinnolla, arvostelu näyttelytuloksissa

Pommi on kaikkea muuta kuin mitä kutsumanimensä väittää: vähemmän räjähdysherkkää hevosta saat etsiä. Se sietää mitä vain, eikä ominaisuus edellisen omistajan mukaan johdu suinkaan pelkästä pitkäpinnaisuudesta, vaan myös aivosolujen hitaanpuoleisesta toiminnasta. Voimme allekirjoittaa väitteen käsi sydämellä: Pommi on tallin Forrest Gump. Se on hiukan yksinkertainen hömmelö, joka ei tajua reagoida jännittäviin asioihin ennen kuin ne yleensä ovat jo ohitse. Voit ampua vaikka ilmakiväärillä sen korvan juuressa, eikä ori hätkähdä mihinkään, jatkaa vain huuli pitkällä nuokkumista. Luonnossa Pommi olisi jäänyt petojen saaliiksi jo ajat sitten...

Ihmisen kanssa työskennellessä Pommin G1-yhteydet tuottavat hieman ongelmia. Perusluonteeltaan ori on tottelevainen ja nöyrä, mutta välillä sillä menee aikaa sisäistää mitä ajuri koittaa sille viestittää. Pommi ei myös varmasti arvattavastikaan ole mikään kova kiihtymään, joten vauhtia ja vaarallisia tilanteita adrenaliininjanoonsa joutuu etsimään muiden hevosten kanssa. Sen sijaan Pommin kanssa ei tasavarmasti tarvitse jännittää yhtään mitään, joten luotettavan työhevosen roolin se hallitsee vallan mainiosti.

Sukutaulu ja -selvitys

EVM-sukuinen
i. Pepperell
rnpäis tdn, 166 cm
ii. Parcifal
rnpäis tdn, 166 cm
iii. Pommelraie
trn tdn, 169 cm
iie. Beomia
rnpäis tdn, 164 cm
ie. Mistique
prn tdn, 164 cm
iei. Mortimer
rt tdn, 165 cm
iee. Minjonet
trn tdn, 161 cm
e. Maelee
rn tdn, 161 cm
ei. Temman
trn tdn, 163 cm
eii. Treddian
prn tdn, 166 cm
eie. Robinetta
rn tdn, 162 cm
ee. Maelynn
rn tdn, 160 cm
eei. Pierreck
rn tdn, 162 cm
eee. Maiolaine
prn tdn, 159 cm
Näytä/piilota sukuselvitys

i. Pepperell on kuin kaksoisolento Pomeroystä: säkäkorkeus on tasan sama 166 cm, päistärikköväritys asteelleen sama ja otsassa tuuhean harjan alla onneton tähdenalku. Luonteeltaan Pepperell on kuitenkin paljon topakampi kuin poikansa, eikä sitä tarvitse eteenpäin kahdesti käskeä. Varsinkin peltotöissä Pepperell on elementissään, sillä se jyystää jörösti eteenpäin vaikka aura kuinka tarttuisi maahan.

ii. Parcifal on nyt jo edesmennyt, ryhdikäs 166 cm korkea päistärikköori. Se teki pitkän uran lähinnä siitoshevosena komean ulkomuotonsa siivittämänä, tehden vain kevyitä töitä ja esiintyen messuilla. Parcifal tiesi selkeästi olevansa astetta komeampi, sillä ori otti aina kaikki hetket tilaisuuksina tanssata ja esiintyä. Oman elämänsä Casanova lopetettiin 22-vuotiaana jännevamman vuoksi.

ie. Mistique on palavan punakarvainen ruunikko, joka viettää leppoisaa siitostamman elämää. 164 cm korkea tamma on ajokoulutettu ja kyllä sillä kevyitä vetohommia on tehtykin, mutta "Mistyn" päärooli on olla hyvä emätamma. Tähän mennessä selväpäinen ja rauhaa rakastava teräsmatami on tehnyt jo 7 varsaa, joista kaksi on oreja, viisi tammoja.

e. Maelee ei mataline jalkoineen ja muutenkaan vaatimattomalla ulkonäöllään ole mikään ihmeellinen ilmestys, mutta se on maailman rauhallisin ja kiltein luonteeltaan. Väkivahva tamma suorittaa työt aina mukisematta, ja se kantaa myös vaikka kaikki talon lapset kerralla leveässä selässään. Säkäkorkeutta Maeleella on 161 cm, joten ilman apuvoimia ei ylös muksut kyllä pääse...

ei. Temman kerää katseita melkein mustakarvaisella tummanruunikolla värillään, eikä tämä 163 cm korkea ori ole muutenkaan mikään turhanpantti: se on näyttelytuomareiden lellikki ja KTK-I, mainio ja innokas työkaveri sekä niin hyväpäinen että toimii parivaljakossa tammankin kanssa — itse asiassa juurikin Maeleen emän, Maelynnin kanssa. Temman tietää mikä on työaikaa ja mikä ei, eikä se längissä ikinä hölmöile. Saisiko tällaisia oreja meillekin, kiitos?

ee. Maelynn on "vain" 160 cm korkea ruunikko, hyväluontoinen ja rauhallinen kuten kunnon työhevosen kuuluukin. Tammamainen kipakkuus puuttuu siltä kokonaan, ja toimiipa Maelynn jopa harvinaisena parivaljakkona Temman-orin kanssa. Nykyisin Maelynn on hieman kevyemmällä työllä kesällä 2018 puhjenneen lievän kaviokuumeen vuoksi, mutta onneksi vaiva on pysynyt hyvin hallussa ruokinnalla ja fiksulla liikunnalla.

Jälkeläiset

Syntyi Skp Nimi Emä Omistaja Meriitit
15.02.21 Nébuleuse Jay Vedette Kics (VRL-05293) -
07.04.20 Premiére Jay Vedette Närhimäki -
16.04.16 Tea Taffy Tamarice Kartanon Hevostila -
26.06.15 Rappadan's Polish Glorious Topcoe Du Toulin Chowanok -

Näyttelytulokset

Ajantasaiset tulokset löytyvät orin PKK-rekisterisivulta

Kantakirjaus

01.03.20, 96. tilaisuus
tuom. Elisa, Tiia, Anne, Lynn
KTK-II
18,5 + 18 + 17,5= 72%
- Rotuleima erinomainen, sukupuolileima hyvä; hieman ruunamainen. Runko vahva ja hyvässä lihaskunnossa. Kaula kuiva, voisi olla aavistuksen lihaksikkaampi. Kinnerkulma aavistuksen avonainen. Jouhet hyvässä kunnossa. Tekniikka erinomainen ja todella tarkkaa työtä. - Jyhkeä, näyttävä vetotyypin hevonen. Voisi olla hieman korkeajalkaisempi ja pieniposkisempi, kirkastaisi leimoja.

Kuulumiset ja valmennukset

26.02.2020 | Valmennuskertomus

En tiedä, pitäisikö tämän orin kanssa nyt itkeä vai nauraa: toisaalta moka on ihan oma, jos lähtee turhan kunnianhimoisesti treenaamaan tarkkuutta Pomeroyn kaltaisen möhkäleen kanssa... Tai siis, kyllä varmasti isokin työhevonen voi olla tosi näppärä, mutta ei kyllä tämä meidän herra.
Aluksi meillä oli tötteröitä todella pitkillä väleillä pujoteltaviksi, ja sehän sujui tietty kuin kuuma veitsi voilla. Välejä lyhennettiin ja mukaan otettiin muutamia voltteja, jolloin alkoivat ongelmat: Pommi ei yksinkertaisesti vain vastannut apuihin tarpeeksi nopeasti ehtiäkseen kääntymään väleistä kaatamatta tötteröitä, edes käynnissä. Ori haahuili omissa maailmoissaan ja hitaasti kuin jähmeä magma tasamaalla, eikä sitä tuntunut saavan mikään tälle planeetalle. Muovikartio toisensa perään meni littanaksi raskaan karttukärryn alla, kun Pommi kaarteli loivilla rekkamiehenkäännöksillä puolinukuksissa. Helpotimme tehtävää jättämällä pujottelun pois, mutta voltteja ei tullut kahta peräkkäin ilman osumia. Tunteet alkoivat jo vähän kuumentua, mutta valitettavasti vain kuskinpukilla eikä aisojen välissä...

40 min sitä taistoa jaksoi, kunnes oli pakko myöntää että tänään ei vaan onnistu. Pommia ei saanut millään tavalla kuulolle, ei maanittelemalla eikä ajurin henkisellä itkupotkuraivarillakaan, joten jäljellejääneet ehjät tötteröt saivat huokaista helpotuksesta kun käänsimme Pommin pois kentältä ja lähdimme tielle tuulettumaan. Ensi kerralla sitten paremmin...

19.01.2020 | Pommi saapuu talliin

Välillä sitä tahkoaa myyntipalstoja kainalot soijassa läpi eikä meinaa silti mitenkään löytää hyviä oreja. Sitten taas välillä saattaa käydä kuten Pomeroyn kanssa: se ei ollut edes myynnissä, mutta tuli muita kautta esille ja jukupätkä millainen ori! Äkkiä piti siis vain pistää Pierrelle viestiä että paljonko pitää maksaa että jyhkyn saa viedä mukanaan, ja tässä sitä nyt ollaan, laajennettu orivalikoimaa ensimmäisellä työhevosella.