De  Civitate  Deorum

Delm Aristoteles

VIP MVA Fn, KTK-II

Ruunikonkimo (Ee/Aa/Gg) ori "Tele", rodultaan arabianhevonen (PPA). Säkäkorkeus 150 cm.
Syntynyt 20.02.2019, kasvattajana Delmenhorst . Nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias.
De Civitate Deorumin omistuksessa (VRL-01436).

Kouluratsu, tasoltaan helppo A. Kilpailee KRJ:n alaisissa kilpailuissa.

VH20-003-0002 / PKK3506

VIP MVA myönnetty 01.08.2021
Kantakirjattu II-palkinnolla, arvostelu näyttelytuloksissa
Fn myönnetty 06.03.2020

Mikäs se sellainen oriasema on, jolta ei löydy ainakin sitä yhtä kiintiöarabia? No niinpä! Melkein heti DCD:n avautumisen jälkeen lähdettiin oikein joukolla etsimään sitä THE arabia: piti olla ok suvultaan, joku legenda siellä sai vilahtaa mutta freesit nimet olivat pop. Verilinjalla ei ollut väliä, mutta DOM olisi ehkä hieman tylsä. Eikä hyvällä hevosella ole tietenkään väriä, mutta kyllähän se kimo arabi oli aina kaunis ja tammanomistajienkin mieleen...

Delmenhorstilla oli pitkä lista myytäviä kasvatteja. Sieltä bongautui nimen perusteella heti Delm Aristoteles, ja tarkemmalla syynäyksellä muutkin kriteerit täyttyivät: suku on kiva ja tasainen, kimoutuu, puolalainen verilinja. Milloin viimeksi olet kuullut hevoskaupasta, jossa etsittiin — ja löydettiin — tasan tarkkaan sitä mitä tahdottiin? Nyt viimeistään!

Aristoteles, tutummin vain Tele, on eloisa ja tuliluontoinenkin komistus. Se ei ole ilkeä, mutta reagoi hyvin nopeasti ja hyvin suuresti: pienikin risahdus ja Tele lentää kuuhun takavoltin kautta. Ori on myöskin aavistuksen verran herkkähipiäinen: hoitaessa se ei siedä liian ronskeja otteita, ja satulavyötä täytyy kiristää todella hempeästi. Hermostuttuaan Telellä menee nimittäin hetki ennen kuin sen kierrokset laskevat takaisin normaalilukemiin, ja sitä ennen se on varsin raivostuttava sättäillessään ja pompahdellessaan milloin ylös, milloin vahingossa hoitajansa varpaille.
Eläinlääkäriä ja kengittäjää Tele sietää jos he ovat hyvin rauhallisia: yksikin ärähdys ja peli on menetetty. Vaikeampia toimenpiteitä suorittaessa on Tele helpointa rauhoittaa suoraan, kuin odottaa sen rikkovan itsensä (tai ketään muutakaan) riuhtomisellaan. Sietokyky ei keijupojallamme ole nimittäin kovin korkea: kun jokin ei sitä miellytä, se menee melkein suoraan pakene-tai-taistele-tilaan. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, ettei Teleä painosta liikaa vaan sen herkkää mielenmaisemaa ymmärretään. Pakottamalla on vain henki höllässä.

Ratsastaessa Tele on varmasti arvattavastikin vain kokeneiden, kovahermoisten ja ennen kaikkea hyvin zen-henkisten ratsuna. Se on yhä kiltti, mutta vähänkin säikähtäessään Tele ottaa jalat alleen, ja rotunsa mukaisesti nopeasti ottaakin. Vauhtia ei siis orin kanssa voi pelätä, ja tasapainonkin on oltava hyvä sähikäisen tehdessä täydestä laukasta täyskäännöksen pelottavan kentänkulmatontun irvistellessä aidantolpan takaa...
Esteille Tele on aivan liian arka ja jännittynyt: se kyllä hyppää puhtaasti, mutta vain siksi että pelkää estettä ja tahtoo kiertää sen mahdollisimman kaukaa. Jos ratsastaja ei ole päättäväinen, ei Tele kyllä yli mene, ja jos sen saa hökötyksen ylittämään niin se on satavarmasti vain pakotuksen tulosta. Esteura ei siis puomijumppaa suuremmaksi etene.
Sen sijaan kouluratsastuksen harmonisessa maailmassa Tele viihtyy paljon paremmin. Turvallisen ratsastajan kanssa se uskaltautuu jopa keskittymään työhönsä, ja silloin se on mitä kevyin ja herkin ratsastaa: radan läpikäynti on kuin puhaltelisi höyhentä silloin kun Telellä on hyvä olla.
Maastoon ei Telen kanssa kannata lähteä kuin erittäin varman kaveriporukan kanssa, sellaisen johon ei tartu hermostuneen aavikkotuulen kyttäily. Mitään miellyttäviä ja rentoja retkiä ne eivät kuitenkaan kenellekään ole, joten fiksuinta on jättää maastoilut varmempien hevosten varaan...

Sukutaulu ja -selvitys

Isälinja MJA Arkadiusz — Malak Jafar
Emälinja Stefcia al Naya — Strela
i. MJA Arkadiusz
+// KTK-II, km ox, 152 cm
ii. Malak Jafar
++++ KTK-II VIR MVA Ch, KRJ-II, YLA1, km ox, 152 cm
iii. Malak Habir
km ox
iie. Nadra Habila
km ox
ie. Almaviva
++++/ VIR MVA Ch KTK-II, km ox, 151 cm
iei. Polon
km ox
iee. Almeida
km ox
e. Stefcia al Naya
++++/ rn ox, 147 cm
ei. Rigonec
++++/ Nominated stallion, rn ox, 157 cm
eii. Wist
rn ox, 157 cm
eie. Rasanko
trn ox, 156 cm
ee. Strela
rn ox, 155 cm
eei. Szczepam
ox
eee. Panakota
ox
Näytä/piilota sukuselvitys

Sukuselvitys tulee ajallaan.

Jälkeläiset

Syntyi Skp Nimi Emä Omistaja Meriitit
18.07.22 Ellesmore Issabella Wicklow Inghean Ellesmore
30.08.21 Walc Index Tancerz al Qismat De Civitate Deorum
04.01.21 Hipparkhia Tess Ramya Golden Eye Tennessee
04.11.20 Faustyna al Qismat Felicja Wid Al Qismat Arabians

Näyttelytulokset

Ajantasaiset tulokset löytyvät orin PKK-rekisterisivulta

Match Show-tulokset

14.02.21, Ystävänpäivän värinäyttelyt, Dominantti valkoinen, 3rd
“Mustan, valkoisen, harmaan ja ruskean leikittely peitinkarvassa oli kaunista puhtaan valkoista lumimaisemaa vasten. Kiihkeäsydäminen ori oli kehässä hiukan turhankin raisulla tuulella, vaikka olikin erinomaisen viimeisen päälle pyntätty. Luonnollista arabin kauneutta!"

Kantakirjaus

01.05.20, 98. tilaisuus
tuom. Aksu, Anne, Elisa
KTK-II
20 + 18,5 +18 = 76,7%

Kuulumiset ja valmennukset

16.07.2022 | Hyvä tauko

Telen yllättävän hyvin alkanut koulu-ura oli nyt pidemmän aikaa tauolla hankosidevamman vuoksi. Viime kesänä ori onnistui jotenkin itsensä telomaan, herra tietää miten, omassa pienessä postimerkin kokoisessa hiekkatarhassaan. Ehkä se oli yrittänyt tilaan nähden liian tiukkaa rallikäännöstä, ken tietää, mutta joka tapauksessa lopputuloksena oli pitkä saikku.

Nyt Tele on vihdoin palannut takaisin kisauralle. Varmuuden vuoksi tasoa alennettiin helppoon B:hen, ja nyt Kisakeskus Lupinissa nähtyjen ratojen jälkeen voisi sanoa että tauko teki melkeinpä terää: uskokaa tai älkää, Tele näytti jopa hetken aikaa ihan rennolta ja varmalta ratsastaa! Toki se saattoi olla myös että tappohelteet veivät mehut jopa kovapintaisimmastakin aavikkohevosesta, mutta sovitaan että Tele on vain kerännyt varmuutta ja aikuisen hevosen järkeä lomaillessaan. Jos jotain toivoo tarpeeksi paljon, niin sehän käy toteen, niin herra Disney on meille opettanut... Eikös? Pliis?

Seuraavissa kisoissa Tele starttaa jo omalta tasoltaan helppo A. Toivottavasti hyvät vibat jatkuvat myös silloin! Säiden on luvattu nyt kylmenevän, joten samalla nähdään onko keijupojasta tullut oikeasti järkevä kisaratsu, vai pitääkö kisakaudet tästä lähtien ajoittaa aina hellekausiin... Jos ilmastonmuutoksesta pitää keksiä väkisin jotain hyvää, niin Tele ei ehkä enää tulevina vuosina jaksa säikkyä jokaista oravanpierua.

27.05.2020 | Tasoloikkaa

"No, muista että itse valitsit" Felicita Calabrese muistutti miestään kisapäivän aamuna 7.5, kun tuo katseli osallistujalistaa aavistuksen verran huolestuneena. Vaikka kotioloissa tehtävät onnistuivat jo melkein vaativaltakin tasolta, ei se silti tarkoita että ne sujuisivat kisaradalla. Ei varsinkaan kun ratsuna oli Telen kaltainen hermokimppu. Silti pieni harmaa ori oli helppo A-luokan lähtölistalla starttinumerolla kuusi.
Syteen tai saveen.

Kumpi on parempi, sysi vai savi? Tele voitti, siis voitti, ensimmäisen A-tason luokkansa koskaan! Se oli ollut vielä verryttelyn alussa oikea superpallo, mutta saatuaan fokuksen takaisin tehtäviin Quintinon hikoiloin jälkeen, ori tsemppasikin ihan täysillä. Koskaan aiemmin se ei ole tainnut tehdä yhtä rauhallista ja seesteistä rataa.
Kummallinen pieni hevonen.

26.02.2020 | Valmennuskertomus

Tele ei ole se tyypillisin kouluratsu, mutta tänään se näytti mihin pienestä tuulenpieksemästä arabistakin voi olla. Alkuverryttelyt sujuivat hieman pöristen ja koristen maneesin kulmissa hyppiville tontuille, mutta heti kun orin sai ns. käyntiin ja keskittymään työhönsä, se alkoikin äkkiä toimimaan kuin ajatus. Täysiverisen keveys pääsee kyllä edukseen: Tele liikkui kevyesti ja kuunteli maailman pienimpiä apuja jopa siinä määrin, että alkuun suunniteltu avotaivuttelutreeni sai mukaansa muutaman sulkutaivutusyrityksen. Ei Tele vielä mitään täydellistä sulkua tietenkään osaa, mutta se kuunteli tarkasti mitä selästä pyydettiin ja taipui ensiyrittäjäksi ihan hyvin muutamaan askeleeseen käynnissä.

Laukatessa Tele lähti hieman kuumumaan, ja aluksi sitä vain taivuteltiinkin asetuksilla puolin ja toisin erilaisilla kaarilla. Kun asetukset alkoivat onnistumaan niin että laukka pysyi pidättelemättä harjoituslaukkana, lähdettiin ensin suoralla uralla lisäämään tehtävään avotaivutuksia. Ne sujuivat helpommin kuin oletus oli, joten vaikeusastetta lisättiin ottamalla avotaivutuksia laukassa ympyrällä. Aluksi Tele hieman kuumeni tehtävän muututtua hankalemmaksi ja takaosan hieman karatessa linjalta, mutta kun pikkuori sai jutun juonesta kiinni, taivutteli se ihan sulavasti myös kaarteella.
Valmennus kesti alle tunnin, mutta lopputuloksena oli sekä hikinen hevonen että hikinen ratsastaja, molemmat onneksi ihan tyytyväisen näköisiä. Eipä olisi tästä hyppyhernehevosesta arvannut kuoriutuvat näin kivaa ratsua!

06.01.2020 | Tele saapuu talliin

Tele ostettiin talliin netti-ilmoituksen perusteella. Kuvassa poseerasi ryhdikäs, papurikkokimo puolanarabi, oikea kiiltokuvahevosten kiiltokuvahevonen. Suku on palkittua ja uusia nimiä vilisi: tälle löytyisi varmasti tammatarjontaa. Pakko oli ostaa.

Kun ori saapui talliin, paljastui millaisen keijukaisen menimme ostamaan. Tele sai draamaa aikaan kaikesta: tallin ovenkarmeista, tarhojen hevosista, ilmastoinnin huminasta, omien kavioiden kopinasta betonilattialla... Tuntui ettei ollut asiaa, mikä nuorta herraa ei olisi järkyttänyt. Se jäi silmät muljahdellen pyörimään karsinaansa, rämppäsi häntä pystyssä edestakas heiniinsä koskemattakaan. Reppana.
Nyt kun kävimme illalla tallissa tarkistamassa, oli Tele jo malttanut syömään vähän heiniään. Se hermostui kuitenkin heti kun menimme ovelle tuijottelemaan. Saas nähdä että rauhoittuuko joskus, toivottavasti. Ei ole varmaan nimittäin kiva lähteä kisaamaan jos tarvitsee koko ajan pelätä, mihin suuntaan hevonen lentää alta...