Narya Ziran

ahaltek, säkäkorkeus 161 cm. Väriltään ruunivoikko.
Syntynyt 15.07.2019, eli M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias.
Peruskoulutettu ratsu
_____________
Kasvattanut Narya Stud (VRL-05645)
Omistaa Vecno Stud (VRL-01436)
Ei vielä rekisteröity


Varma ja vakaa, Ziran.

Kesä 2022 oli kukkeimmillaan, mutta kuten aina, talvi tuntui vaanivan jo aivan nurkan takana. Ja sehän tarkoitti vain yhä asiaa: jos tallin hevoskokoonpanoon täytyi tehdä muutoksia, ne olisi tehtävä nyt kun säät vielä sen sallivat. Keskellä pakkaskautta ei aavikkoaarteita saanut ylängölle nimittäin kuljetettua muuten kuin korkeintaan pakasteina.

Niin, ja eihän niitä muutoksia oikeastaan edes olisi tarvinnut tehdä, mutta kun näennäinen, itseasetettu aikaraja alkoi painostamaan, ja sitten Narya laittoi kasvatteja myyntiin... Joskus heikkous on voimavara. Onhan heikkous ostella hevosiakin sellainen? Onhan?

Klaustrofobia ei minua rajoita

Ziran on mukavaa vaihtelua. Jotenkin kaikki nykyiset tammat tallissa ovat enemmän tai vähemmän herneprinsessoja joita käsitelläkseen pitää tulkita taivaan tähtiä ja nuotion savuja, mutta ei Ziran. Se on rohkea, paksunahkainen — voisiko sanoa jopa että viileä? Ziran ei säiky turhia oravanpieruja, ja sitten kun se hätkähtääkin niin tekkemäiseen tyyliin on seuraavana vuorossa tarkempi tutkimus. Ei puhettakaan että tamma lähtisi pakenemaan!

Jokaisella on kuitenkin kryptoniittinsa, ja Ziralla se on sisätilat. Tallin ovista se ei astu sisään kuin luottoihmisen perästä, ja jos tammareppanan joutuu sitomaan kiinni tai lukitsemaan karsinaan, se sättää itsensä henkihieveriin. Seinät tuntuvat kaatuvan päälle, katto tippuu niskaan, ahdistaa, ahdistaa, paljon! Ja kuin napista painaen ulos päästessään Ziran muuttuu taas omaksi, hyvähermoiseksi itsekseen. Ei haittaa vaikka ulkona paukkuisi -30 asteen pakkanen, Ziran luultavasti palelluttaisi itsensä ennemmin kuin änkeytyisi neljän seinän sisälle.

Omimmillaan Ziran onkin siis ylängön lakeuksilla. Se on varma ja keskivauhtinen ratsu, joka katsoo tarkkaan jalansijansa ja pähkäilee parhaimmat reitit silloin kun ratsastaja ei tiedä mitä tehdä. Joskus Zirania tuntuu kehtuuttavan erimielisyydet ihmisen kanssa, mutta hyvänä sieluna se kuuntelee silti. Jopa hölmötkin pyynnöt tamma ottaa vastaan, vaikka varmasti polvia myöten jontkassa tarpoessaan mielessään marmattaakin että "minähän sanoin, ei tästä pääse..."

Tallissa on muutamia luottohevosia, ja Ziran on ehdottomasti yksi niistä.

Sukutaulu

Isälinja Kaplan 'B — Karaal
Emälinja Zylia 'B — Zyjan
i. Kaplan 'B
perl at, 162 cm
ii. Karaal
perl at, 165 cm
iii. Kovod
rnvkko at
iie. Gelita
perl at
ie. Syya
rnvkko at, 163 cm
iei. Arkol
rnvkko at
iee. Saga
vkko at
e. Zylia 'B
rnvkko at, 160 cm
ei. Al-Rysa
KTK-III, rnvkkokm at, 161 cm
eii. Radim
rnvkko at, 164 cm
eie. Fabia
rnkm at, 157 cm
ee. Zyjan
rn at, 161 cm
eei. Tozan
mvkko at
eee. Zukhrat
rn at

Jälkeläiset

Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja Muuta

Näyttelytulokset (PKK)

Ajantasaiset näyttelytiedot löydät PKK:n profiilista.

Kisakalenterit

VHRY (voittoja 0 kpl, sijoituksia yhteensä 0 kpl, CUP 0 kpl [0 p.])VMRJ (voittoja 0 kpl, sijoituksia yhteensä 0 kpl [0 p.])

Ziranin elämää

13.10.2022 | Ziran henkisen tuen ja turvan palvelut

Bahira päästi pitkän, pitkän huokauksen. Sen pää laski heinäkasaan, mutta silmät vilkuilivat yhä valppaina. Bulgur tuli maistelemaan pienillä nököhampailla mitä emä söi, sitä ei huolettanut.

Bahirasta oli tullut Bulgurin syntymän jälkeen, no, kai sitä voisi sanoa aivan jo hermoheikoksi. Tamma näki uhkakuvia kaikkialla: se säpsyi jokaista pientäkin varjoa ja risahdusta, pitkä ahaltekenkaula pystyssä ja silmät lautastakin suurempina. Se tuntui olevan jopa tuttujen ihmisten, hevostenkin, kanssa valmiina johonkin. Pienikin äkkiliike sai tamman syöksymään varsan eteen ja kiidättämään sen turvaan. Alik sai yhtenä aamuna melkein kaviosta Bahiran jäädessä nurkkaan jumiin.

Sitten joku keksi laittaa Ziranin seuralaiseksi. Ensimmäisenä se ei olisi tullut mieleen, laittaa vasta kesällä muuttanutta uutta naamaa ylikierroksilla käyvän ensiäidin kanssa samaan tarhaan. Alkuun meno näyttikin juuri siltä mitä oli arvailtu: Bahira hätyytti Ziranin takaisin omaan kulmaukseensa, jos se erehtyi puolikkaallakin kaviolla tulemaan väärälle puolelle tarhaa. Sitkeydellä ja tyyneydellä Ziran kuitenkin piti malttinsa. Se lähetteli rauhallisia tervehdyksiä, laski päätään ja katseli pehmeällä ilmeellä. Kun Bahira näki mörköjä, toinen tamma pärskyi ja laski omaa energiaansa. Se selkeästi rauhoitteli kierroksilla käyvää toveria.

Nyt Ziranista on tullut Bahiran henkinen tuki ja turva. Aivan kuten seuraponit rauhoittelevat kuumia kilpahevosia, niin tekee myös nuorempi ruunivoikko vanhemmalleen. Bahira ei ollut uskaltanut syödä pihapiirin pienessä aitauksessa, se oli alkanut laihtumaan. Ziran sai esimerkillään tilanteen muuttumaan.

Ainoa seurannaisongelma on, että nyt Bahira ei osaa olla ilman uutta ystäväänsä....

15.07.2022 | Kuka pakotti?

"Ja sinä sanoit että tämä on tapporauhallinen?!"

Anisim oli niin äkäinen että teinin harvat viiksenhaituvat väpättivät. Hänen kummatkin kämmenet olivat narunpolttamat ja polvet hiekkaiset. Ensisilmäyksellä ainoastaan hän oli se joka ei ollut ommmmm: vieressä ruunivoikko tamma katseli pihaa löysässä narussa, läiskäisten piiskahännällään silloin tällöin niitä harvoja hyönteisiä jotka kesätuulta uhmaten sen iholle tavoittelivat. Alik, vanha ukko, velmuili kuin nuori kolli ja kohautti hartioitansa.

"Mutta käskinkö viemään uutta tammaa talliin? Enpä tainnut."
"Ajattelin että olisi kiva pitkän matkan jälkeen sen huilia sisällä."
"Niinhän sinä teit, mutta ehkä on parempi jos jättäisit ajattelut muille. Se kun ei ole vahvin puolesi."

Anisimia ärsytti. Hän nakkasi takaisin valittuja sanoja, ärsyyntyen vielä vähän lisää kun ei saanut Alikia mukaan yksipuoliseen äittelyynsä. Ziraniksi kutsuttu tamma ravisti päätä sen näköisenä ettei nauttinut odottelusta, mutta kyllä se vain oli kohtelias. Aivan toista maata kuin muutama minuutti sitten... Koko pitkän kinttupolun Igzibin asemalta Vecnon pihaan hevonen oli ollut tyyni ja helppo kuin herrain enkeli, joten sen tenkapoo tallin ovella tuli Anisimille täytenä yllätyksenä. Tamma juurtui maahan, eikä mikään määrä Anisim Yahontovin maanittelua, painostamista ja raivoa saanut kavioita ottaaman kuin korkeintaan takapakkia. Nimenomaan raivolla kädetkin saivat uuden, ravunpunaisen kuoren — ansaitusti, tietenkin. Ziran oli ravannut tyjä nyöri perässä roikkuen takaisin keskipihalle ja jäänyt sinne mulkoillen seisomaan. Joku raja se on kohteliaisuudellakin!

"Heitänkö sen sitten kylmiltään muka laumaan?"
"Ei tässä muuta voi, herran haltuun vaan!"

Anisim mutisi asioita joita vain hän ja nyt taas zeniläisyyden perikuvana vierellä kävelevä tamma kuulivat. Kaikki ihastelivat Zirania ja tuntuivat rakastuneen uuteen ratsuun pahkapäinä. Mutta sen Anisim osasi kertoa että hänen suosikkihevosta siitä ei ikinä tulisi.