Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse
Ulkoasu © M Layouts
Kuvat © Pölhö

PP-MVA Fn KTK-III, YLA2, PJ16' WINNER

VH14-253-0009

tummanruunikonkirjava ori, 168 cm
sgsh- ja amwb-rotujen kirjoissa
syntynyt 07.08.11, M Layouts / raitatossu.net/mayflower vuotta
Kasvattanut Volker Fleischer
Asuu Shelyesissä
(om. Icarus Kristiansen (VRL-01436)


Kenttäratsu, tasoltaan va A / 120 cm | Kisaeläkkeellä

YLA2 myönnetty tammikuussa 2018
Fn myönnetty 25.05.2016
PP-MVA myönnetty vuonna 2015
Kantakirjattu III-palkinnolla
PJ'16-voittaja 24.07.2016

28,5 (14+14,5) - 22 (13+9) - 17 - 16 - 3 = 86,5p / YLA2


Hyvästi Latvia.

Voittoisa Sirius.

Siriuksen saapuminen Shelyesiin ensimmäisen kerran 2014.

CIC1 kesällä 2014

Classy.

Hoikan pojan ensimmäinen viikko Norjassa.

Siriuksen rakennekuva 10 vuotiaana.

Ensimmäinen kuva jonka Icarus Siriuksesta näki.

9-v Sirius.

Kaikki kuvat © Pölhö ellei toisin mainita.

Sukutaulu

i. Finis Heros
mkrj sgsh, 169 cm
ii. Casurus
m hann, 167 cm
iii. Quietum
m hann, 175 cm
iie. Unbefristet
trn hann, 167 cm 
ie. Engel I.S.
mkrj sgsh, 170 cm
iei. Hellfire Inside Off
rtkrj ph, 163 cm
iee. Nonne I.S.
m hann, 171 cm
e. Gottlieb
trn trak, 167 cm
ei. Mystisch
trn trak, 174 cm 
eii. Zauberer
m trak, 174 cm
eie. Anneke Z
prn trak, 165 cm
ee. Gottschalk
prn trak, 168 cm
eei. Feiertag
prt trak, 167 cm 
eee. Schwester
prn trak, 164 cm 

sukuselvitys

i. Isä Finis Heros on komea mustankirjava ori: voimakas esteratsu on sekä lennokkailta liikkeiltään että väriltään huomiota herättävä, sillä muutamia valkoisia laikkuja lukuunottamatta se on kokonaan musta, silmät jäisen harmaat ja jouhet pitkät ja puoliveriseksi todella paksut. Vaikka rakenteeltaan Finis Heros onkin esteratsuksi massiivinen, niin koollaan ja lihaksillaan se kompensoi paljon puuttuvaa ketteryyttä. Ori kisasi 140 cm luokissa, ja nyt 25-vuotiaanakin se vielä viikottain hyppää ilomielin, toki pienemmässä koossa. Jälkeläisiä se on jättänyt suuren liudan, joista suurin osa on perinyt isänsä koon ja rakenteen. Tässä mielessä Sirius on siis hieman suvun musta lammas, sillä vaikka korkeutta onkin niin massiivisuudessa se häviää Finis Herosille.

e. Gottlieb on taasen Siriuksen siron rakenteen takana, sillä tamma itsekin on hyvin kevyt. Sen suvussa on takana paljon täyttä verta, mikä näkyy rakenteen lisäksi myös reaktiivisuutena ja nopeina liikkeinä. Vaikka puoliverisuku onkin taittanut säpäkkyydestä sen pahimman kärjen, ei Gottlieb silti mitenkään erityisen rauhallinen tai hidas ole. Se menestyi aikanaan todella hyvin 150 cm radoille asti ja sai kiitosta nopeista ajoista ja tehokkaista radoista, eikä meno ole eläkevuosina vielä hyytynyt: läsipäinen tummanruunikko kantaa edelleen tallin salamaponin titteliä. Varsoja se ei ole vauhdikkaan uransa aikana ehtinyt tekemään kuin kaksi Siriuksen lisäksi, ja nyt se on jo moiseen liian vanha. Gottlieb viettelee eläkepäiviään harrasteratsuna kotimaassaan Saksassa.

ii. Casurus oli suuri, suorastaan järkälemäinen musta hannover-ori. Säkäkorkeutta ei kylläkään ollut mitenkään liialti (167 cm), mutta orilla oli massiivinen ja vahva kouluhevosen kroppa. Arvosteluissa sitä monesti rokotettiin ruumiinrakenteestaan, mutta simpsakampien tammojen kanssa Casurus jätti varsin tehokkaita varsoja, varsinkin jos ne jäivät isänsä tapaan kouluratsastuksen taitajiksi. Kun Casurus kuoli 19-vuotiaana sydämenpysähdykseen, se oli ehtinyt jättää jo lähemmäs 70 jälkeläistä, joista iso osa vaikuttaa vanhempiensa tavoin Saksassa.

ie. Engel I.S. oli korkea ja huomiota herättävä tamma mustankirjavalla värillään ja sinisillä silmillään. Paint-veri näkyi siinä selvästi ketterinä liikkeinä ja pitkinä jouhina, joita ei 130 cm tasolla kisaavilla ratsuilla yleensä enää ihan käytännön syistä näe. Liekö se sitten oli syynä, mutta keskinkertaisesti menestyneen Engelin varsat suorastaan revittiin käsistä, eikä kuudesta varsasta jäänyt kuin yksi kasvattajansa hoiviin. Engel kuoli 25-vuotiaana vanhuuttaan.

ei. Mystisch ei ollut ulkonäöltään erityinen, mutta esteradoilla siitä ei voinut irroittaa katsettaan: ori kiiti kuin ohjus, kasaten juuri sen verran kuin oli pakko, linkosi itsensä esteen yli hurjalla voimalla ja jatkoi sen jälkeen tanner tömisten seuraavalle esteelle. Sotanorsumainen taktiikka toi hyvää tulosta aikaratsastusluokissa aina 150 cm asti, ja muutamissa Mystischin 18:sta jälkeläisissä on havaittavissa samaa taipumusta. 170 cm korkuinen hevonen kuoli kuten elikin: kesken radan ori lyyhistyi maahan eikä enää noussut. Ruumiinavauskaan ei paljastanut mihin 15-vuotias tykki kuoli, mutta poistuminen kävi ainakin tyylille uskollisena.

ee. Gotsschalk kuoli liikenneottemuudessa jo 10-vuotiaana, eikä se ehtinyt jättää Gottliebin lisäksi muita varsoja. Lyhyen elämänsä aikana tamma kisasi 130 cm luokkia, ja vaikkei se rakenteellisesti ollutkaan mikään ihannetrakehner niin ratsunominaisuuksiltaan se oli täysi kymppi.

jälkeläiset & astutukset

Sirius ottaa evm-sukuisia sgsh- ja ratsuponijalostukseen hyväksyttyjä tammoja. Mikäli olet kiinnostunut astuttamaan tammasi, ota yhteyttä epolho[at]hotmail.com.
Sirius periyttää ulkonäöllisiltä ominaisuuksiltaan eritoten solakkaa rakennetta ja sabinokirjavuutta/suuria pään merkkejä. Kaikki sen varsat ovat menestyneet esteradoilla.

Syntyi skp. Nimi Emä Omistaja Muuta
20.05.2020 t. Lind's Hex Ruin Teakettle Ghost Lindsay Estate
16.05.2020 o. Solros Blågård Indisk Lotus Heli Lindqvist
Astutettu Happy Lavendel
12.01.2020 t. Aetherial Impulse Ceder Inspiration Metsätalli
03.02.2020 o. Signifer Imperia Abelard Dawes
05.01.2020 t. Meskhenet de Winter Ankh Winterbourne Court
04.01.2020 t. Ediya Costa Rica Käkiharjut
28.08.18 o. Acinonyx Zirafe Icarus K.
09.08.17t. CamelopardalisZirafeLinnea NärhiFF
23.06.16o. Lumos SorcererFilia Regis GERManor de LindsayFn, KTK-II
25.08.15 t. Caelicola Lumos Filia Regis GER Inna & Julia KTK-I PP-MVA VIP MVA Fn


Siriuksen jälkikasvua: Lumos Sorcerer, Caelicola Lumos ja nuori Camelopardalis

Käsittele varoen — ei se säry, mutta sinä kylläkin

Sirius on kliseisistä kliseistä klisein. Se on juuri se hevoskirjojen upea ja talttumaton ori joka kuuntelee vain yhtä ihmistä, joka sattuneista syistä on tarinan päähenkilö: tässä tapauksessa siis Icarus. Ja jotta koko homma voitaisiin vetää vielä överikliseiseksi niin kyllä, oria on kohdeltu kaltoin aiemmissa elämänvaiheissaan. Toisaalta se antaa tälle hevoselle armoa, sillä tuskin muuten moinen piru olisi kauaa hengissä säilynyt.

Lähtökohtaisesti Sirius ei pidä ihmisistä. Sen perusoletus on että ihmiset hakkaavat, huutavat ja ovat epäluotettavia, ihmisseurasta on päästävä eroon niin nopeasti kuin suinkin hengissä selvitäkseen: kun pahaa-aavistamaton ihmisparka astuu Siriuksen kanssa samaan tilaan alkaa sireeni ulvoa orin päässä vaaraa ja valmistamaan puolustautumaan henkensä edestä. Liian lähelle tullut saa varoittamatta henkensä edestä puolustautuvan hevosen niskaansa mikäli sillä ei ole tilaa juosta kauemmaksi, ja siinä tilanteessa tuskin kovinkaan moni tahtoo olla ellei omista itsetuhoisia taipumuksia. Jollei Icarus olisi niin pöyhkeilevä ja itseriittoinen, niinkin paljon että tahtoi pönkittää ja kiillottaa egoaan "kesyttämällä mahdottoman villiorin", olisi Sirius todellakin jo salamina. Mieheltä meni ensimmäinen vuosi siihen että pääsi ylipäätänsä koskemaan oriiseen ja pukemaan sille varusteita, ja sekin vain hitaasti ja selkää hevoselle kääntämättä, pienintäkin pelon tai aggression merkkiä näyttämättä. Vuosien aikana monien hengenlähtötilanteiden, takapakkien ja sitkeiden toipumisten kera Icarus sai kuin saikin Siriuksen luottamaan itseensä. Vieläkään hän ei voi orin kanssa korottaa ääntään, kohottaa kättään, tehdä äkkinäisiä liikkeitä tai koskeakaan raippaan, mutta muuten mies voi ylpeästi kehua tehneensä mahdottoman teon ja olevan jo sinuttelutasolla Siriuksen kanssa.

Koska kukaan muu ei luonnollisesti pysty —tai kylläkään halua— käsitellä Siriusta, on kaksikolle muotoutunut eriskummallinen ja tiivis suhde. He ovat kuin riitelevä ja väkivaltainen aviopari joka ei kuitenkaan kaikesta huolimatta pysty olemaan erossa toisistaan. Pienimmätkin virheet kostautuvat Icarukselle yleensä mustana silmänä, mutta toisaalta Sirius alkaa nopeasti kaipaamaan sitä ainoaa, tuttua ja turvallista ihmistä seuraansa jäätyään yksin.

Ratsuna Sirius on vahva ja omapäinen. Tai ei oikeastaan omapäinen, sanotaanko että ennemminkin se ajattelee liikaa: jos ratsastajan ehdotus ei ole orin mielestä hyvä niin se ei sitä tee, ja sitten kun lopulta pakon edessä suostuukin tekemään niin korvat ovat niskaa vasten, ilme sitruunana ja muutama protestipomppukin voi tulla. Yllytyshullu ori ei siis ole, eikä mikään lapanen. Ei toisaalta tyhmäkään, joten oikeastaan tilanteita joissa Sirius kertoo mielipiteensä tulee harvoin osaavan ja järkevän ratsastajan kanssa. Kun ratsukko tietää rajansa ei ongelmia pitäisi tulla, ja koska oria luonnollisesti ratsastaa vain ja ainoastaan Icarus niin mieliltään ja eleiltään he ovat yhteen hitsattuja. Kun Icarus ensimmäisien vuosien aikana todisti luotettavuutensa ja johtamiskykynsä, suostuu Sirius taipumaan hänen pyyntöihinsä ja tekemään ratsastuksesta liiankin helpon näköistä. Karu totuus kovasta taustatyöstä näkyy vanhoja kuvia ja videoita katsoessa, kun ratsukko lähes kirjaimellisesti vääntää kättä ja selvittelee suurin piirtein kerran varttitunnissa isommin johtajuuttaan.

Näyttelytulokset

10.10.15, Järnby, puoliveriorit, tuom. Viiru: EO-sert [5]
26.07.15, VT Seitikki, puoliveriorit, tuom. Anne: EO-sert
22.03.15, Amarante, puoliveriorit, tuom. Kics: KTK-sert
22.03.15, Mel Seren, puoliveriorit, tuom. Nica: EO-sert
01.12.14, Järnby, Muu kuva: ajo/ratsastuskuva puoliverisille, tuom. Anne, KP [4]
30.09.14, VT Seppele, Muu kuva: syksyinen kuva, tuom. Anne, KP, EM [3]
14.08.14, Virginia Ness, Muu kuva: ratsastus, tuom. Kuroibaka: KP, EM [2]
31.07.14, Simora, Muu kuva: vapaalla, tuom. Odelie: KP, EM [1]

[5] "EM tekniikasta. Hintelä ori, jolla puutteellinen orileima. Pitkä, aavistuksen ohut kaula.
 Iso poski, muuten kaunis pää. Aavistuksen pitkä runko, painunut selkä ja pysty lapa.
 Takajalat melko hyväasentoiset, etujalat kokkapolviset. Isot kaviot."
[4] "Mahtavasta kuvakulmasta toteutuettu piirros, jossa on vauhtia ja taian tuntua.
Tunnelma on kohdillaan ja ratsastajanakin on omalaatuien persoona."
[3] "EM tunnelmasta. Tunnelmallinen ja hienostunut piirros. Erinomaisesti onnistunutvärien soljunta
 hevosen karvassa."
[2]
"EM väristä. Hevosen väri on erittäin onnistunut ja kauniin sävyrikas. Hevosella on todella kiva,
persoonallinen ilme ja taustaan on panostettu hienosti. Hännän jouhet ovat erittäin onnistuneet
 ja kauniit, kun taas harja on hieman kankeampi. Kuva on hyvin eloisa
 ja siinä on todella kauniit värit, jotka sointuvat erinomaisesti toisiinsa.”
[1] "EM kuvakulmasta. Komea piirros komeasta oriista. Kiva pirteä tunnelma.
Erikoinen kuvakulma, mutta toimii!"

Kantakirjauslausunto

13+15,5+14 = 56,7%
- Sporttinen ja solakka, ruunamainen ori. Lihasköyhä runko, ptkähköt jalat. Jaloissa sapelimaisuutta,
varsinkin vasemmat jalat. Etuosa hyvä. Kaunis väri ja silmäämiellyttävä toteutus.
- Kevytrakenteinen, hieman ruunamainen ori. Runko melko ok, selkä aavistuksen painunut.
Kaula kevyt ja pitkä. Pää ok, poski aavistuksen iso. Etujalat hieman kokkapolviset, takajalat ok asentoiset.
Saisi olla paremmassa lihaskunnossa.
- Sporttinen rungoltaan, sopusuhtainen kokonaisuus. Toivoisin syvempää runkoa. Ilmeikäs,
orileima saisi olla selvempi. Hieman takakorkeutta.

KERJ (sijoituksia 44 kpl joista voittoja 13 kpl)

26.06.16, Metsovaara, CIC1, 3/50
25.06.16, Metsovaara, CIC1, 3/50
23.06.16, Metsovaara, CIC1, 5/30
20.06.16, Metsovaara, CIC1, 1/30
18.06.16, Metsovaara, CIC1, 1/30
13.06.16, Metsovaara, CIC1, 4/30
11.06.16, Metsovaara, CIC1, 5/30
30.12.15, Huvitutti, CIC1, 1/30
25.12.15, Huvitutti, CIC1, 4/30
18.12.15, Mörkövaara, CIC1, 3/30
13.12.15, Mörkövaara, CIC1, 1/30
12.12.15, Mörkövaara, CIC1, 3/30
03.12.15, KK Holmberg,CIC1, 2/30
28.11.15, Rohkelikko, CIC1, 2/40
26.11.15, Rohkelikko, CIC1, 1/40
24.11.15, KK Lamoca, CIC1, 4/30
22.11.15, Rohkelikko, CIC1, 1/40
16.11.15, Rohkelikko, CIC1, 2/40
15.11.15, Rohkelikko, CIC1, 1/40
28.10.15, Mörkövaara, CIC1, 3/30
24.10.15, Mörkövaara, CIC1, 3/30
22.10.15, Mörkövaara, CIC1, 3/30
17.10.15, Mörkövaara, CIC1, 5/30
16.10.15, Mörkövaara, CIC1, 3/30
08.10.15, Diverso Team, CIC1, 4/25
08.10.15, Diverso Team, CIC1, 3/25
11.09.15, Mörkövaara, CIC1, 1/40
24.01.15, Muiston Suomenhevoset, CIC1, 5/40
23.01.15, KK Holmberg, CIC1, 5/30
03.11.14, Littleness, CIC1, 3/50
02.11.14, Littleness, CIC1, 6/50
31.10.14, Littleness, CIC1, 6/50
02.09.14, Gateway, CIC1, 1/30
02.09.14, Kuuralehto, CIC1, 3/30
30.08.14, Mörkövaara, CIC1, 6/40
03.08.14, KK Reiter, helppo, 5/30
28.07.14, KK Reiter, helppo, 4/30
16.07.14, Kadotetut Suomenhevoset, helppo, 1/30
15.07.14, Bonfire, CIC1, 1/30
12.07.14, Kadotetut Suomenhevoset, helppo, 1/30
12.07.14, Huvitutti, CIC1, 3/30
08.07.14, Huvitutti, CIC1, 2/30
04.07.14, Huvitutti, CIC1, 5/30
03.07.14, Huvitutti, CIC1, 1/30

ERJ (sijoituksia 42 kpl joista voittoja 11 kpl ja Cup-sijoja 1 kpl)

28.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 1/35
27.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 4/35
26.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 2/35
22.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 4/35
17.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 3/35
16.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 5/35
13.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 2/35
09.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 5/35
07.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 3/35
02.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 4/35
01.08.16, Hanntrak Center, 100 cm, 2/35
01.08.16, Hanntrak Center, 120 cm, 3/35
24.07.16, Breawa, Power Jump '16, finaali 120 cm, 1/25

24.07.16, Breawa, Power Jump'16 120 cm, 1/30
30.06.16, Kuuralehto, 110 cm, 6/267 (CUP)
24.06.16, Edelsten Ponies, 110 cm, 1/30
21.06.16, Edelsten Ponies, 110 cm, 4/30
18.06.16, Edelsten Ponies, 110 cm, 2/30
30.12.15, Huvitutti, 120 cm, 2/40
22.12.15, Huvitutti, 120 cm, 1/40
21.12.15, Huvitutti, 120 cm, 2/40
16.12.15, KK Holmberg, 110 cm, 4/40
14.12.15, KK Holmberg, 110 cm, 2/40
12.12.15, KK Holmberg, 110 cm, 2/40
11.12.15, Haavelaakso, 120 cm, 3/28
11.12.15, Haavelaakso, 120 cm, 1/28
09.12.15, Haavelaakso, 120 cm, 5/28
07.12.15, Haavelaakso, 120 cm, 5/28
04.12.15, Haavelaakso, 120 cm, 2/28
03.12.15, Haavelaakso, 120 cm, 2/28
14.10.15, Mörkövaara, 110 cm, 5/30
17.10.15, Mörkövaara, 110 cm, 1/30
16.10.15, Mörkövaara, 110 cm, 4/30
14.10.15, Mörkövaara, 110 cm, 1/30
13.10.15, Mörkövaara, 110 cm, 1/30
12.10.15, Mörkövaara, 110 cm, 4/30
15.09.15, Petäjävaara, 120 cm, 3/30
06.08.15, Runoratsut, 120 cm, 1/50
29.07.15, Mäkiharjun Suomenhevostalli, 120 cm, 1/16
29.11.14, Diverso Team, 120 cm, 2/40
13.10.14, Vecno Stud, Moscow Showjump Elite Star 110 cm,
2/27
palkinto
13.10.14, Vecno Stud, 120 cm, 5/49

Muut kisat (sijoituksia 1 kpl joista voittoja 1 kpl)

10.10.14, Rautkymi, rautakruunu 2014, 1/26 RAUTAKRUUNU 2014

Palkintoja

Valmennukset

04.10.2017, omistajan kirjoittama valmennusmerkintä

"Tänäaamuinen valmennus ei sujunut kuten olisin odottanut. Sirius oli oudon hermostunut heti maneesiin saapuessamme, se ei tuntunut lainkaan omalta itseltään säpsyillessään. Ulkona tosin satoi ja tuuli hurjanlaisesti, joten arvaan sääolojen olleen vahvasti osallisina asiaan.

Vasta loppuvalmennuksesta Sirius rentoutui eikä katsellut koko ajan ympärilleen pää pystyssä ja silmät suurina. Hypytkin muuttuivat kuin taikaiskusta paljon harkitummiksi ja elastisemmiksi, no kai kun hevonenkaan ei ollut enää kireä kuin viulunkieli. Suurimman osan ajasta jouduimme tekemään rentoutusharjoituksia ja hyppäämään alle 70 cm esteitä helpoilla teillä saadaksemme ratsuni rennoksi, ehkä neljä tai viisi viimeisintä hyppyä saatiin otettua kisakorkeudelta.

Vähän suututtaa maksaa yksityisvalmennuksesta, kun melkein koko aika menee hevosen hermoja rakentaessa. Aina ei vaan voi onnistua."

23.10.2016, valmentajana Lea H.

Sirius oli ratsastajansa kanssa verryttelemässä kentällä samanaikaisesti, kun kokosin valmennusta varten muutaman esteen. Lisätäkseni hieman haastetta, tein toisesta okserista sianselän ja yhteen pystyyn lisäsin aaltolankkuja. Ratsukon verryteltyä kaikissa askellajeissa, pyysin heitä tulemaan ristikkoa molemmista suunnista ympyrällä. Vielä tässä vaiheessa Sirius toimi ongelmitta ja meno oli siistin näköistä. Korotin ristikon takaisin korkeaksi, kapeaksi ristikoksi, ja nyt ratsukko sai tulla sen perään okserin. Loivasti kaareva linja sujui hyvin, mutta kun okseri vaihdettiin sianselkään, oli Sirius eri mieltä ratsastajan kanssa. Kun ori saatiin useamman kiellon jälkeen esteen yli, ratsukko sai tulla vielä pienen radan muutaman kerran. Aluksi meno oli vähän hakemista, mutta kolmannella kerralla suoritus oli siisti ja Sirius täysin kuulolla.    

Päiväkirjamerkinnät

Lue Siriuksen vanhaa päiväkirjaa Shelyesin foorumilla.

29.07.2019

Siriuksen elämässä käännetään nyt uusi sivu: muutamme pois Shelyesistä, oikeammin hyvästelemme kotomaamme kokonaan. Sirius on tehnyt ansioituneen kisauran, ja nyt, elämänsä suvantovaiheessa, hän muuttaa muiden hevosteni kanssa Latviaan Saulkrastin pikkuiseen kaupunkiin.
- Icarus

26.07.2016

Aina kun sitä kuvittelee ettei tästä hevosesta voisi olla ylpeämpi, niin aina ori silti vain osaa yllättää. Vain muutama viikko sen jälkeen kun Fiida oli onnistuneesti ja ongelmitta varsonut komean orivarsan Siriuksesta, kävi ratsukko Saksassa voittamassa vuoden Power Jumpin kokonaan plakkariinsa. Vaikka kisoihin toki oltiinkin valmistauduttu, niin Siriuksen kisaura alkaa olemaan loppusuoralla eikä sen kanssa enää paahdeta niin tavoitteellisesti kuin aiempina vuosina. Voitto tulikin siis hyvin iloisena yllätyksenä, koska vaikka sitä tietenkin lähdettiin tavoittelemaan niin jo pelkästään palkintosija näin suurissa kisoissa olisi ollut matkan arvoinen.

Sirius majaili viikon verran ennen kisoja Zenissä, ja välipysähdys Latviassa tuntuikin tehneen orille hyvää. Se oli valmistelevissa treeneissä vahvan oloinen, ja vaikka Icarus ei tallin omistajien kanssa ehkä niin toimeen tule — hänellä ja Iivarilla on vahvasti menneisyydestä jotain hampaankoloissaan — niin ympäristö ja valmentautumismahdollisuudet olivat aivan toista luokkaa kuin kotona. (Tai sitten ruoho on vain aina vihreämpää aidan toisella puolella...) Joka tapauksessa ori oli huippuvireessä päästyään kisapaikalle Breawaan, ja se tuntui niin omassa luokassaan kuin finaalissakin niin varmalta että jonkinmoinen ruusukesija oli takuulla tulossa. Oli tiimin ilme silti näkemisen arvoinen voittajaratsukon julkaistuessa...
» Lue lisää

25.05.2016

Unelmat, pienet tai suuret, eivät toteudu ellei joskus ota härkää sarvista ja lähde tekemään niiden eteen jotain: tunnetusti peukaloiden pyöritys ja ihmeen odottaminen harvoin tuottaa tulosta. Vasta eilen Icarus oli haaveillut itselleen Siriuksen jälkikasvua, ja tänään Lumoksessa Fiida oli tullut kiimaan. Oli se sitten loistava sattuma tai kohtalon merkki hyvästä ideasta, niin joka tapauksessa tänään Icarus myöskin pakkasi tamman autoon ja lähti pikatreffeille Shelyesiin. Matka ei ollut onneksi pitkä tallien sijaitessa lähellä toisiaan, joten deitti ei tulisi varmasti jäämään tämän viikon viimeiseksi. Varsinkin Fiidan kanssa oli parasta pelata varman päälle, sillä vaikka se olikin aina aiemmin tiinehtynyt hyvin niin oreja kohtaan tämä Herneprinsessaksikin kutsuttu kaunotar oli varsin kitsas. Se ei pitänyt liian innokkaista lähentely-yrityksistä ja tuntui sietävän miessukupuolta vain sen verran mitä jälkikasvun saaminen vaati, ei enempää. Viimeksi Sirius oli saanut muutamaan otteeseen kaviosta ennen kuin rauhoittui hieman ja jätti turhat, rajut manööverit pois, joten toivoa sopi että ori muistaisi yhäkin oppinsa.
» Lue lisää

23.05.2016

Oli kulunut jo lähestulkoon tasan kaksi vuotta siitä, kun Icarus hirviöorheineen muutti Shelyesiin. Siitäkin huolimatta mies ei edelleenkään tuntenut tallista lähestulkoon ketään, eikä kukaan tuntenut häntä — paitsi tietenkin orjapiiskurina ratsastuksenopettajana ja turhantarkkana yksärinomistajana, kuin kliseisimmästä nuorten hevoskirjasta konsanaan.

Ilta oli jo pitkällä ja päivän tunnit ohitse kun Icarus saapui Shelyesiin hoitamaan hevostaan, vahingossakaan hän ei tahtoisi joutua sosiaaliseen kanssakäymiseen kenenkään kanssa. Polttaessaan savukkeen parkkipaikalla (oliko maku tällä kertaa aavistuksen kanelinen?) hän skannasi katseellaan tallipihaa muita ihmisiä etsien: ei näkynyt, hyvä. Aurinko vilkutteli puiden takaa yötoivotuksiaan ja polttiaiset pörräsivät ilmassa Icaruksen marssiessa nahkakengillään talliin, napaten narun ja leipäpalan, lähtien sitten suunnistamaan kohti pientä laidunta jossa ruunikko ori laidunsi yksinään.
» Lue lisää

29.01.2015

Kaikki oli kesken, Thornhildin kanssa yhteiselo vaikeaa, Icarus kahden tallin loukussa. Sirius menestyi mutta tuhat muuta projektia oli aluillaan, rahat loppuu, visioita ei ehdi toteuttamaan kun niitä tulee jatkuvasti lisää ja parempia. Ajatukset juoksivat, laukkasivat, hermot ylikuumenivat. Vasta tänään Icarus oli itkettänyt ratsastajia tunnillaan; Kyyneleet olivat hänelle trofee, kuten myös jokainen henkinen piiskanisku oppilaiden pään päällä. Euforinen tunne vallasta seurasi jokaista sivallusta. Jokainen vihainen vanhempi oli oiva lisä ceeveehen. Jokainen sitkeä, teräksinen oppilas joka rankkautui Icaruksen piiskaamisesta ja loppumattomista vaateista huolimatta kisatilastojen kärkiin, vielä parempi.
» Lue lisää

08.01.2015

Loskainen, harmaa suojasää räntäsateineen ei ollut sitä tyypillisintä mahdollista tammikuuta — ilmastonmuutoksen hyvistä ja huonoista vaikutuksista voidaan yhä kiistellä, mutta kukaan ei voisi enää väittää etteikö se todellakin olisi tapahtumassa. Masentavan sään masentamaan, punaisten hiusten verhoamaan mieleen ei mahtunut muuta piristävää ajatusta kuin se että Icarus ehtisi luultavasti kuolemaan vanhuuteen ennen kuin lämpeneminen alkaisi aiheuttamaan tulvia ja pakkaamaan ihmisiä päiväntasaajan piiriltä kauemmas pohjoiseen ja etelään. "Ellen sitten ehdi kuolemaan ennen sitä keuhkokuumeeseen" mies ajatteli puoliksi tosissaan pyyhkiessään jalkarättien kokoisia räntähiutaleita kasvoiltaan. Hän oli matkalla kohti maneesia vierellään terhakka ori Sirius, jota taaskaan ei olisi huono sää voinut vähempää kiinnostaa.
» Lue lisää

06.11.2014

Icarus kiinnitti jälleen yhden ruusukkeen lisää kotinsa seinälle. Tällä kertaa kyseessä oli sinivalkoinen ruusuke Suomesta josta ratsukko oli kotiutunut viime viikonloppuna. Kyseessä olivat olleet Rautakruunu-kisat jotka järjestettiin nyt toista kertaa mittaamaan suorituskykyä niin koulu- este- kuin maastoesteradallakin, ja ylpeänä Icarus pystyi kehumaan oriaan kun se kruunattiin Rautakruunu 2014-tittelillä kisojen menestyneimpänä ratsukkona: varsinkin estepuolella Sirius oli loistanut, mutta ei koulusuorituskaan ollut mitenkään huonosti mennyt. Keli oli ollut sateinen ja tuulinen sekä Icaruksen mieli tasan yhtä harmaa kuin taivaalla vellovat pilvilaumatkin, mutta Sirius vanhana kisakonkarina tiesi mitä tehdä ja hoiti homman kotiin puolitehoilla käyvän ratsastajansakin puolesta. Ja mikäpäs piristäisikään näin pimeänaikaan paremmin kuin menestyä kansainvälisesti? Ensin Lokakuussa Moscow Sim Star Cupin kakkossija Venäjällä ja nyt Suomessa Rautakruunun voitto... Oli oikeastaan hyvä että vuodenaika sisarusriitoineen painoi Icaruksen mieltä, sillä muuten hän ei olisi ehkä mahtunut enää egoineen ovista sisään.

19.10.2014

Lokakuun ilta oli synkkä. Sade ropisi tasaiseen tahtiin mutaiseen maahan vaihdellen vesi- räntä- ja lumisateen välillä selvästi osaamatta päättää miksi muuttuisi. Pimeys tallipihan ympärillä oli läpipääsemätön ja kaikennielevä, tallipihan kirkkaat valotkin tuntuivat taistelevan vain vaivoin ympäröivää mustuutta vastaan pitääkseen säteittensä suojissa kulkevat elolliset poissa pimeästä. Hämärä ja kylmä vuodenaika tuntui kuitenkin tunkeutuneen jo luihin ja ytimiin, mielistä nyt puhumattakaan.

» Lue lisää

26.08.2014

"NNNGH!" ja muita epämääräisiä jupinoita sekä hampaiden kirskuttelua kuului Icaruksen yhteenpuristettujen huulien välistä kun Sirius itselleen tyypilliseen tapaan enemmänkin meni esteen lävitse kuin ylitse — taas kerran. Treenit eivät tällä viikolla olleet menneet lainkaan suunnitellusti, milloin Icarus ei jaksanut keskittyä ja milloin ei Sirius, välillä ei kummatkaan. Maanantaina sekä kenttä että maneesi olivat niin täynnä ettei hyppäämään yksinkertaisesti mahtunut, tiistaista perjantaihin satoi niin kaatamalla ettei kentälle ollut mitään asiaa lähteä esteille liukastelemaan ja ratsastustunnit oli tietenkin maneesissa, eilen Sirius oli vain pyyhältänyt ajatukset jossain aivan muualla ja tänään ei taaskaan Icaruksella pysynyt focus asian ytimessä. Vaikka hän kuinka yritti tsempata ei ajatus pysynyt yhden asian äärellä paria sekunttia kauempaa, joten tietenkin myös Sirius meni miten mieli eli sieltä mistä aita on matalin. Ori ei pelännyt minkäänlaisia esteitä mikä oli tietenkin hyvä, mutta oli se hieman liiankin rohkea kun ei välittänyt puomien kolahtelusta jalkoihinsa. Niinpä se vain jotenkuten nosteli koipiaan kun ei muuta selästä sanottu; ei raikunut kannustava "jap jap!"; ei pohkeita; ei hyvää otetta ratsuun. Mitä kauemmin Icarus ratsasti sitä epätoivoisemmalta räpellykseltä se alkoi tuntumaan, ja lopulta mies sai pungerrettua orinsa pienen 50 cm ristikon ylitse niin että pystyi edes jotenkuten hyvällä omatunnolla lopettamaan onnistumiseen.
» Lue lisää

13.07.2014

Icarus mittaili huolestuneena katseellaan edessään seisovaa hevosta. Sirius seisoi käytävällä kaksin puolin sidottuna, huiskien ärtyneenä hännällään ötököitä ja ollessaan selvästi hieman turhautunut tilanteeseen jossa ei tapahtunut yhtään mitään. Orin steppailu ei kuitenkaan hätkähdyttänyt punapäätä, jonka katse pysyi edelleen liimaantuneena hevoseen. Hän ei varmasti kuvitellut, Sirius oli rutkasti kuivakammassa kunnossa kuin vielä viikko sitten. Sen lihakset olivat nähtävästi kadonneet osittain kesälomalle, mutta eipä läskiäkään orista löytynyt varmaan grammaakaan. Icaruksen puoliverinen oli muuttunut viikossa ilmiselväksi laukkaaja-tekeksi...
» Lue lisää

06.07.2014

Ilta-aurinko sirosi Shelyesin tallipihalle puiden oksiston läpi luoden loistavia kontrasteja keltaisella valollaan. Leppoisa kesätuuli kahisutteli kasvistoa, hyönteiset surisivat ja polttiaiset parveilivat valoa vasten kuin elävät pölyhiukkaset. Tallilla oli rauhallista, melkein hiirenhiljaista. Vain luonnonäänet olivat taustameluna, suurin osa hevosista oli laitumilla eikä hoitajia tai tallilaisia näkynyt pihalla. Edes Jassu ei ollut paikalla. Kukaan ei siis ollut todistamassa kun musta bmw traileri perässään kaarsi pihalle hiljaa, vähän kuin auto koittaisi pysyä huomaamattomissa. Hiekka narisi renkaiden kääntyessä linkkuun aivan ison tallin edessä, moottorin jyrinä loppui ja valot sammuivat. Trailerista alkoi kuulumaan samantien pauketta kun matka loppui, joku tiesi selvästi tilaisuutensa päästä ulos hiostavasta kuljetuskopista...
» Lue lisää

21.06.2014

Vaikka remonttiin oltiin valmistauduttu hyvissä ajoin ja aikataulussa oltiin mukamas pysytty niin kyllä se siltikin aikamoisen paniikkikiireen sai aikaiseksi: remontin olisi tarkoitus alkaa ensi viikolla ja suurin osa tallin hevosista ovatkin jo päässeet sijaistalliin, mutta ihanan kamalalle Siriukselle Icarus ei ollut vieläkään löytänyt majapaikkaa. Tallinpitäjien kannat olivat kuitenkin varsin ymmärrettäviä, tuskin kukaan kovinkaan mieluusti ottaisi talliinsa asukasta joka olisi mielenlaatunsa vuoksi parempi makkarana. Etsintä jatkuu kuitenkin sitkeästi: Icarus tarjoutuu vaikka sitten tekemään kaiken aamuruokinnasta iltatalliin niin ettei muiden tarvitse vaivata päätään hänen hullulla hevosellaan, kunhan Sirius nyt saisi äkkiä vain sen majapaikan. Kaksi päivää on vielä aikaa.

Päällepäsmäreiden eliittiä, komentajien komentaja.

Icarus Kristiansen on jo kolmenkympin rajapyykin ylittänyt punatukkainen mies, josta ei ole ottaakseeen selvää. Oletettavasti — muttei varmasti — hän on syntynyt Norjassa, on ristimänimeltään paljon tylsempi ja tavallisempi kuin Icarus, on pitkä kuin lipputanko, hiippailee punaisessa ratsastustakissaan tallin hiljaisina hetkinä hoitamassa kisaratsuaan ja puhuu harvoin yhtä sanaa pidempiä toteamuksia mikäli tuhahduksia, murahduksia ja merkitseviä huokauksia ei lasketa. Ammatiltaan Icarus on ratsastuksenopettaja ja valmentaja, vaikka välillä tuntuukin kovin vaikealta kuvitellä häntä niinkin sosiaaliseen ammattiin kun seuraa miehen varjoissaluikkimista Shelyesissä. Jos Icarus jotakin ammattinsa ulkopuolella puhuu niin lähinnä se on vain naputusta muille tallilaisille niinkin tärkeistä asioista kuten huonosti viikatuista loimista tai niputtamattomista suitsista: epäjärjestys ja sotku ovat viimeisimpiä asioita mitä tämä herra maailmassaan sietää.

Shelyesiin Icarus päätyi paettuaan ensin Sirius-orinsa kanssa talliremonttia, ja nyt hän vuorostaan pakoilee sisarusriitoja pitämällä hevosensa perhetallinsa sijasta yksityisenä uudella kotitallillaan. Mies käy päivittäin hoitamassa Siriuksen perustoimet loimituksesta sisälletuontiin mikä on tietenkin todella raskasta, mutta ehto ongelmahevosen tallipaikalle. Yhden tallikäynnin aikana Icarus ehtii juoksemaan useammankin kerran tupakkatauolle, rakkaalle paheelleen polttamaan toinen toistaan erikoisempia ja eksoottisempia savukkeita. Yleensä mies on tallissa aamuvarhaisella ja illalla myöhään tuntien jälkeen, mutta mikäli hän sattuu samaan aikaan muiden kanssa talliin ei mikään saa häntä luopumaan paheestaan ja kylmäkiskoisesta käytöksestään, pienet tuntilaiset saavat katsoa niin paljon huonoa esimerkkiä kuin ehtivät...

Se mystinen, pitkänhuiskea punainen hiippari josta kukaan tallilainen ei tunnu tietävän yhtään mitään, se on Icarus.