Image

Hevosbaletin harmoniaa

"Two spirits who want to do what two bodies can" — Bent Branderup

Klassisen ratsastuksen kulmakivi on yhteistyö hevosen kanssa. Hevosta ei pakoteta, ja oppiminen täytyisi tehdä mahdollisimman helpoksi ja mielenkiintoiseksi myös ratsulle. Tavoitteena olisi kouluttaa sekä itsensä että ratsunsa pisteeseen, jossa ohjaus tapahtuisi pelkästään istunnalla: pohkeita ja ohjia ei tarvita jatkuvana tukena, vaan ratsu toimii itsenäisesti, ilman "apupyöriä".

Klassiseen mentaliteettiin ei kuulu kilpaurheilu: termi "leisure rider" kuvastaa harrastajia hyvin. Valmentautuminen ja opiskelu on itsensä ja ratsunsa kehittämistä, ratsastustaiteen tutkimista ja uuden oppimista.

Image

Klassinen/akateeminen ratsastus yhdistetään usein pelkkään kouluratsastukseen, mutta koska tunnetusti kouluratsastus on kaiken perusta, voidaan kaikki hevoset rotuun katsomatta kouluttaa periaatteiden mukaisesti aina askellajiratsuista estetykkeihin ja niistä reiningstaroihin. Tämä ratsastustapa on kaiken modernin nykyratsastuksen perusta: antiikin ajoista (Xenophon) saakka kantautuva mentaliteetti on niin nykyisten koulu-, este-,lännenratsastuksen jne. taustalla.

Suurin ero nykyisin FEI-(koulu)ratsastuksen ja klassisen välillä on hevosen autonomia ja kokoaminen. Ratsua ei puserreta ohjan ja pohkeen väliin, vaan se opetetaan kantamaan itse itsensä oikein aina kun ratsastajan paino tulee selkään. Tämä kuva havainnollistaa, mitä hevosen kokoamisessa haetaan. Nykyaikana kokoaminen sekoitetaan monesti hevosen muotoon ja askelten näyttävyyteen/pituuteen, pitkälti kilpaurheilun vuoksi.

Image

Prinsiipit

  • - Ei tavoittele palkintoja ja menestystä
  • - Ei aseta aikarajoja koulutukselle/etenemiselle
  • - Noudattaa vanhojen mestareiden (Pluvinel, Xenophon jne.) periaatteita eikä antaudu muotivirtausten vietäväksi
  • - Todistaa että oikein tehtynä ratsastus parantaa hevosen hyvinvointia sen kuluttamisen sijaan
  • - Kaikki rodut kykenevät samaan kunhan hevoselle antaa vain aikaa oppia
Image

Akateeminen ratsastustaide

Akateeminen ratsastustaide tähtää terveellisellä, stressittömällä tavalla liikkuvaan ratsuun, jota hallitaan optimitilanteessa vain ja ainoastaan istunnalla. Koulutus tapahtuu hiljaa ja kiireettömästi hevosta kuunnellen.

Nykyisin kaikki Haukkalevän hevoset koulutetaan akateemisen ratsastustaiteen oppien mukaisesti. Eetun mentorina lajissa toimii alankomaalainen Eef Nibbelink.

Mikäli ART kiinnostaa, ota meihin yhteyttä. Autamme muita mieluusti löytämään ja aloittamaan oman akateemisen ratsastustaiteen polkunsa!